Poszt ITT

Önnek milyen tapasztalatai vannak a kórházak átszervezéséről?

Egy hónap telt el a kórházak struktúraátalakítása óta, a tervekkel ellentétben azonban úgy tűnik nem hatékonyabb, hanem döcögősebb lett az egészségügyi rendszer.

Kígyózó sorok a rendelőkben, aggódó kismamák a megszűnő szülészeti osztályokon és magabiztos egészségügyi miniszter – ez a kép a kórházreform első hónapja után. A kórházreform első hónapja alatt hangos volt egyébként a sajtó a hódmezővásárhelyi betegtragédiától, igaz közben kiderült, nem Molnár Lajos terveibe halt bele a beteg, de nagy felháborodást keltett a keceli gyermekek esete is, akiknek az ápolása miatt a Szegedi gyerekklinika lemerítette az ahavi pénzügyi keretét.

Április elsejétől ugyanis az összes kórházi ágy száma 80 125-ről 71 324-re csökkent: míg az aktív ágyak száma 16 ezerrel lett kevesebb, addig a krónikus fekvőbeteg-ellátásban (rehabilitáció, ápolás) elérhető ágyak száma 7,5 ezerrel növekedett. A kórházi reform kapcsán bezártak három kórházat, a fővárosban hét egészségügyi intézményben szűnt meg a szülészeti ellátás, országosan pedig tizenkét kórháztól vették el az aktív betegellátást.

A volt egészségügyi miniszter, Molnár Lajos az ágyszám-átalakítást azzal indokolta, hogy kevesebb ággyal jobb minőségű ellátást kapnak a betegek, a felesleges ágyak csökkentésével pedig gazdaságosabban működtethető az egészségügyi rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik