Poszt ITT

Ön szerint elképzelhető-e, hogy élőlényeket is találnánk a most felfedezett bolygón?

Európai csillagászok az eddig Naprendszeren kívül felfedezett bolygók közül a Földhöz leginkább hasonlító planétára bukkantak.

A most felfedezett bolygó átmérője a földinek a másfélszerese, tömege ötször akkora. Képes megtartani a felszínén a vizet, a hőmérséklete pedig nulla és 40 Celsius fok között ingadozik a mérések szerint.

A bolygó a Mérleg csillagképben, a Gliese 581 jelzésű csillag körül kering. Az újonnan felfedezett bolygó központi csillagától mért távolsága a 14-ed része a Nap-Föld távolságnak, de ahogy már említettük, a csillag kisebb, hűvösebb és kevésbé fényes, mint a Nap, ezért a bolygó “lakható” övezetben van, azaz a víz folyékony, a hőmérséklet pedig kellemes lehet a felszínén.

Az Európai Déli Obszervatórium kutatócsoportja azonban arra a kérdésre nem tud választ adni, hogy tényleg van-e víz az exobolygón (Naprendszeren kívüli bolygó). A most felfedezett bolygó 13 nap alatt kerüli meg központi csillagát.

A Gliese 581 a Földhöz legközelebb eső száz csillag egyike, “mindössze” 20,5 fényév távolságban van.

Nagyon valószínű, hogy a bolygó a hőmérséklete és viszonylagos közelsége miatt az egyik nagyon fontos célpontja lesz azoknak a leendő űrexpedícióknak, amelyek élet után kutatnak a világegyetemben – vélekedett a hírügynökségeknek Xavier Delfosse (Genfi Egyetem), aki szintén a csoport tagja. Ha térkép készülne az univerzum kincseiről, akkor ez a bolygó minden bizonnyal rajta lenne – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik