Poszt ITT

Az Ön számára mi a legnagyobb előnye az Európai Uniónak?

Ötven évvel ezelőtt, 1957. március 25-én egy maroknyi politikus megváltoztatta a történelem menetét: Rómában aláírták az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződést, mely lánykori neve annak, amit ma úgy hívunk: Európai Unió.

Miután a francia nemzetgyűlés 1954-ben nagy többséggel elvetette az Európai Védelmi Közösség (EVK) megalapításáról szóló szerződést, néhány politikus arra a belátásra jutott, hogy egyelőre nem a katonai, s nem is a politikai integráció jelenti a megoldást a kontinens békéje érdekében, hanem a gazdasági és energetikai együttműködést kell még szorosabbra fűzni a nyugat-európai országok között, főként, mert ennek már voltak létező alapjai. Ez a gondolat vezetett el oda, hogy – 3 évvel később, 1957. március 25-én – aláírták az Európai Gazdasági Közösséget és az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó, a mai Európai Unió alapjainak számító Római Szerződést.

Balázs Péter az Európai Unió első magyar biztosa sikertörténetnek tartja az elmúlt ötven évet, és a békét tekinti a szervezet legfontosabb hozadékának. „Talán fel sem tűnik, mert magától értetődik, hogy béke van, de a hiánya nagyon feltűnő lenne” – fogalmazott lapunknak adott interjújában az egykori diplomata, felidézve Helmut Kohl szavait, aki azt mondta egyszer, hogy Németországot a történelem során először csupa barát veszi körül. Remélem ez Magyarországra is igaz, mondta Balázs Péter, hangsúlyozva, hogy az Európai Unióban barátok élnek együtt, norma lett a normális beszéd – Európában nem is illik máshogyan beszélni.A szakember szerint a világon egyedülálló a 27 ország együttműködése, hiszen a soha sehol nem jött létre ilyen széles körű együttműködés ilyen békés körülmények között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik