Poszt ITT

Ön hogyan viszonyul az árpád-sávos zászló utcai megjelenéséhez?

A független, erős, középkori Magyarországra utaló jelképként kezdték el használni az árpádsáv módosított változatát a nyilasok.

A motívum először 1202-ben Imre király pecsétjén jelenik meg, később az összes Árpád-házi trónörökös, majd az Anjou-ház és Mátyás király is megtartotta, Rákóczi is használta.

Nem volna szabad engedni, hogy elvegyék egy zászló történelmi becsületét, amely az Árpádok államalapító jelentőségére utal. Súlyos értékveszteséget jelentene, ha elfordulnánk egy 800 éves történelmi jelképtől, csupán azért, mert ötven egynéhány éve egy néhány hónapig működő bűnöző csoport jelvényére emlékeztet – vélik a FigyelőNet által megkeresett történészek.

A szaklértők szerint meg lehet érteni, hogy sok embert sért az árpádsávos zászló feltűnése, de ugyanúgy meg lehet érteni azt is, hogy történelmi jelképként nagyon lehet szeretni. A szakember szempontjából az Árpád-sávok használata egyfajta historizálás, mint ahogy minden korban minden régebbi jelkép felbukkanása az, a jelenlegi bizonytalan és globalizálódó világban léthelyzetüket bizonytalannak érző, nemzeti azonosságukat féltő vagy azt kereső emberek, fiatalok válasza a jelen problémáira.

Mostanában a vörös-ezüst sávok utcai megjelenése egyértelműen a jobboldalhoz, a szélsőjobbhoz köthető: sok ember így próbálja meg identitását kifejezni, gyökereit megtalálni, céljuk ma is a „dicső múlt” felé fordulás. A zászló, a jelkép azonban semmiről nem tehet. Bűnt követ el, és a történelmi jelképet gyalázza meg az, aki a zászló alatt mást sértő, uszító nyilatkozatot tesz – vélik szakértők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik