Poszt ITT

Ön hogyan értékelné a magyar demokráciát?

Orbán Viktor szerint bár formailag működnek a demokratikus intézmények, ám Magyarországra a "demokrácia nélküli többpártrendszer" kifejezést használná inkább.

„A demokrácia lényege, hogy azok, akik a hatalmat gyakorolják, kötelesek elszámolni, és kötelesek vállalni a felelősséget mindazért, amit tesznek. Ma Magyarországon a kormány nem számolt és nem számol el azzal, amit tesz, és semmiért nem vállal felelősséget” – mondta a Fidesz elnöke egy tévéinterjúban. Bár formailag működnek a demokratikus intézmények, de a tartalmilag pontos meghatározás a „demokrácia nélküli többpártrendszer” – tette hozzá Orbán.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz az elmúlt időszak politikáját úgy építette fel, hogy lehetőséget adjanak a kormánypártoknak Gyurcsány Ferenc leváltására, az ellenzéki párt vezetője elmondta, hogy a demokrácia keretein belüli megoldásokat keresik, még most is, amikor szerinte már nincsen demokrácia Magyarországon: „Azt gondolom, hogy nekünk továbbra is a demokratikus eszközöket kell használnunk, és nem merítettük ki ezeknek a lehetőségeit”.

A Fidesz elnöke egy csütörtök reggeli interjúban kifejtette: z ország ma nem szakértői kormányt akar, az ország helyre akarja állítani a demokráciát és sikeres kormányt akar, amelyhez a megoldás az előrehozott választás.


Tamás Gáspár Miklós filozófus a Duna Televízió csütörtöki műsorában a demokratikus játékszabályok szempontjából károsnak és szerencsétlennek nevezte, hogy a Fidesz elnökének legutóbbi nyilatkozatai, illetve gesztusai azt sugallják, hogy az egyébként erős támogatottságú parlamenti párt lényegében lemondott arról, hogy választások útján, törvényesen jusson hatalomhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik