Poszt ITT

Ön ünnepli a Valentin napot?

Február 14-e, Bálint, Valentin napja az angolszász világban régóta a szerelmesek ünnepe. Az elmúlt években Magyarországon is egyre nagyobb teret hódított ez a hagyomány.

Magyarországon is egyre több akciót szerveznek az angolszász országokból kiindulóan az egész világon egyre nagyobb teret hósító Valentin napi ünnepre. Budapesten például szerda délután “nagy ölelés”-nap – ölelési rekordkísérlettel ünnepelnek a szerelmesek: emberek hatalmas szívet formálnak Valentin napja alkalmából az 56-osok terén.

A BKV Zrt. pedig valamennyi jegyet lyukasztó vagy bérletet hasznááló utast piros szív alakú csokoládéval lepi meg az egyik Combinon.


Rómából indult


A Valentin nap a tavaszköszöntő Lupercakia ünnepéig nyúlik vissza, amelyet február 15-én tartottak. Az ünnepség egy nappal korábban megkezdődött már, és keretében áldozatokat mutattak be, majd Juno istennő tiszteletére egy faládába összegyűjtötték a lányok neveit, amelyet fiatal és természetesen nőtlen férfiak húztak ki. Így lett ez a nap a szerelmesek napja.


Vértanú Valentin


Hogy miért lett ez az ünnep mégis Valentin nap, megoszlanak a vélemények. A legelterjedtebb legenda, hogy Valentin római pap volt, aki a keresztényeket segítette, s ezért II. Claudius császár 269. február 14-én kivégeztette. 496-ban Celasius pápa pedig elrendelte, hogy Luperca ünnep helyett Szent Valentinra emlékezzenek február 14-én. Nyugat Európában – elsősorban Angliából kiindulva – lett egyr nagyobb kultusza a szerelmesek ünnepének.


Itthon a rendszerváltás után tört be

Magyarországon február 14-e Bálin, azaz Valentin napja. Hazánkban a 90-es évektől vált egyre népszerűbbé a szokás, hogy ezen a napon ajándékkal lepjük meg kedvesünket. A boltokban ezen a napon az átlagosnál is kelendőbb a vörös rózsa, a szivecskés képeslap, és jól megy a nagy lufikat árusító üzleteknek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik