Poszt ITT

Vége a filmszemlének: jönnek a bemutatók

Kedden véget ért a 38. Magyar Filmszemle. Az ott bemutatott játékfilmek némelyike már látható is a mozikban, a legtöbb filmet a közeljövőben ismerheti meg a szélesebb közönség. Kérdés: érdekli-e a magyar film a mozistákat?

A tavalyi forgalmazási adatok azt mutatják, hogy nagyon is érdekli a nézőket a magyar film. Sőt, 2006-ban gyakorlatilag a Szabadság, szerelem, az Üvegtigris 2., és a Csak szex és más semmi mentette meg a mozikat. Több mint egymillió nézőt vonzott ez a három film.

Az idei filmtermésben három-négy olyan alkotás körvonalazódik, ami kifejezetten a közönség kegyeit keresi. A szemlén – idén előszőr – külön elnevezéssel (műfaji film vagy zsánerfilm) illeték és külön is jutalmazták ezeket. E kategóriában a már a mozikban is látható Konyec vitte el a fődíjat és a közönségdíjat is, ezt vélhetően nem kell félteni tehát, ami a nézőszámot illeti. A kihívó filmek is nagy nézőszámra számítanak. (S.O.S. szerelem (bemutató: február 14.) , a Lora (már a mozikban) és a Hasutasok (tavasszal a mozikban).)

A másik kategória a szerzői film volt, itt Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása vitte el a fődíjat, de Szász János lenyűgöző Csáth-adaptációja is négy díjat kapott. Nagy siker volt Kamondi Zoltán új filmje is, a Dolina, vagy Elek Judit A hét nyolcadik napja című alkotása is. Összesen mintegy tucatnyi, különböző színvonalú szerzői filmet mutattak be. Ami majd’ mindben közös, hogy az élet sötétebb, reménytelenebb oldaláról szóltak. Ez talán riasztónak tűnhet a leendő mozinézők szemében, de gondoljunk csak arra, hogy például a Rómeó és Júlia sem az a vidám sztori, mégis elég szép karriert futott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik