Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint az eddigi kormányok jól vizsgáztak az árvízi védekezés ügyében?

Vészesen áradnak a folyók és vészesen közelednek a választások. A pártok vezetői pakolják a homokzsákokat és kampánypénzeikből adományoznak. A kormányfő vészhelyzetet hirdetett ki a Duna magas vízállása miatt. De vajon eddig mindent megtettek az árvízi védekezés ügyében?

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu


Elérte a 848 centiméteres rekordmagasságot a Duna Budapestnél hétfőn, kedd estére viszont 860 centiméteres vízszintet jósolnak a szakemberek. Naponta 200 millió forintot kell költeni az árhullám biztonságos levezetésére. A kormányfő szabad kezet adott az önkormányzatoknak.

Elemzők szerint a vészhelyzet általában a kormánynak szokott kedvezni, most pedig a Dunán, illetve a választások idejére a Tiszán is vészhelyzetet hirdetett a kormány a magas vízszint miatt. A jelenlegi kabinet igyekszik megnyugtatni választóit arról, hogy mindenki a helyén van. Az esetet közben a többi párt is igyekszik kihasználni egy-egy gesztus erejéig.

A hétvégi nagygyűléseken mind Gyurcsány Ferenc, mind Orbán Viktor arra mozgósította híveit és ellenfeleit, hogy a gátakon álljanak helyt, ne a kampányban. Mindkét politikus meglátogatta a leginkább veszélyeztetett területeket, ahol a homokzsákrakodáson túl pénzt is ígértek a védekezésre. Orbán a Fidesz nagygyűlésén összegyűlt pénzből ígért néhány millió forintot, mert szerinte a kormánynak nincs forrása a védekezésre. Gyurcsány lemondta fővárosi kampányrendezvényeit, és a kabinet 12 pontos cselekvési programot fogadott el többek között 40 milliárd forintos hitelkerettel.

Az MDF bejelentette: nem tartja meg kampányzáró gyűlését, és az arra szánt kétmillió forintot Dávid Ibolya pártelnök a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak adta az árvízkárosultak megsegítésére. Az SZDSZ is bejelentette: a hétre tervezett kampányeseményeik számát jelentősen csökkenti, és az így megtakarított pénzt az árvíz elleni védekezésre fordítja, sőt gyűjtést is indít a nemes célra.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik