Poszt ITT

Az év képekben – 2005

Terrortámadások, természeti katasztrófák és balesetek, pózoló politikusok és tüntetések, fürdők és útibeszámolók. Olvasóink érdeklődését leginkább a fenti témákban készült fotók és fotósorozatok keltették fel.

A FigyelőNet oldalain tavaly megjelent képekre rengeteg olvasó volt kíváncsi. Közülük a legnépszerűbbek általában valamilyen tragédiához – terrortámadáshoz, természeti katasztrófához, vagy legalábbis a szeszélyes időjáráshoz, esetleg balesethez – kötődtek.


Témáját tekintve némileg kilóg a sorból a mostari Bruce Lee-szoborról készült kép, az Időutazás a kommunizmusba címet viselő, Transznisztriát bemutató fotósorozat, a szerbiai Miss Partizán vetélkedőről készült képgaléria, a a négyszeres gyilkosságért halálra ítélt Stanley “Tookie” Williams egykori bandatag, Nobel-díjra felterjesztett író kivégzésének híre, illetve a róla közzétett archív képek.


Terror, katasztrófák, balesetek


A terror volt az, ami képekben is a legtöbb olvasót vonzotta tavaly. A júliusi londoni terrortámadást feldolgozó fotósorozatunkat több mint 20 ezren nézték végig, és sokakat érdekelt az egyiptomi fürdőhelyen történt robbantásról készül képriport is.


A természeti katasztrófák közül a többek között New Orleanst is romba döntő Katrina-hurrikánról és az azt követő káoszról készült fotók voltak keresettek, míg hazai viszonylatban az augusztusi dunántúli özönvízről (Zivatarzóna a Balaton felett, és a megáradt Gerence patak), illetve a december végi hóhelyzetről készült felvételek vonzották az olvasók tekintetét.


Közkedveltek a balesetekről készült fotók, illetve fotósorozatok is. Itt egy hazai esemény iránt volt a legnagyobb az érdeklődés: két budapesti villamos Kálvin téri összeütközésére többen voltak kíváncsiak, mint az autóval karambolozó Boeing 737-es történetére. Harmadikként aztán ismét egy villamosé volt a főszerep: ezúttal a Moszkva téren.


Politikusok és demonstrációk


Sokan a politikusokat is szívesen nézik képeken, főleg akkor, ha meglepő dolgokat művelnek. Így a legtöbben Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor Parlamentbéli kézfogására voltak kíváncsiak, ezt követi népszerűségben arról a nyolc független parlamenti képviselőről készült kép, amelyik azt a pillanatot ábrázolja, amelyen az államfőválasztás kedd délelőtti második fordulójában megmutatták a nagyközönségnek a kitöltött szavazólapjaikat.


A tüntetésekről, demonstrációkról készült képek is a népszerűbbek közé tartoznak. Első helyen a Bozóki András Műegyetemen történő kifütyülésével kezdődő, majd felvonulással folytatódó akció hozta lázba olvasóinkat is, majd egy, az autómentes nap alkalmából készült felvételre kattintottak a legtöbben, itt még a demonstráló biciklisták nélkül. Tüntetés témában, külföldről a francia zavargások kapcsán készült fotók vonzották leginkább az olvasók szemét.


Fürdők és útibeszámolók


A magyarországi fürdőket bemutató cikksorozathoz tartozó képek is legalább annyira népszerűek, mint egy kiadós árvíz. A csúcsot itt a miskolctapolcai barlangfürdőről készült képsorozat tartja, de mivel a budapesti fürdőkről készített felvételeket csupán a közelmúltban tettük közzé, így végeredményt nemigen lehet hirdetni.


Hasonló kategóriába esnek az útibeszámolók és az ezekhez készült fotósorozatok is. A témában Malajzia, Brazília és Zakhintos viszik a prímet.


A szerkesztőség ajánlja


A fotók között akadt olyan is, ami valamilyen oknál fogva szinte senkit nem érdekelt. Meglepő módon nem voltak kíváncsiak az olvasók sem Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter múltidéző Vörös téri masírozására, sem pedig a németországi szakáll-világbajnokság egyik nagy esélyesére. Ugyancsak hidegen hagyta az olvasókat Mongólia leggazdagabb emberéről készült és közzétett kép. Bazarszadin Dzsargalszaihan országában dj-ként, majd elnökjelöltként is próbára tette önmagát, utóbbit kevés sikerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik