Poszt ITT

Idióta hősök

Kisstílű alakok csinálják a történelmet: az Iliász parafrázisa elevenedik meg a Katona József Színház legújabb előadásán. A Troilus és Cressida megdöbbentően modern darab, páratlan a shakespeare-i életműben: egyetlen olyan szereplője sincs ugyanis, akiben bármi szeretnivalót találni, aki együttérzést érdemel. Hogy nem XX. századi abszurdot látunk, azt csupán a szerző veretes nyelvezete jelzi – amellyel közel egy évtizedet bajmolódott a fordító, Szabó Lőrinc. A Franciaországban élő román rendező, Silviu Purcarate vendégművészként jegyzett előadása nem is annyira a szövegre támaszkodik, mint inkább a színpadi játékra, a látvány és cselekmény ötletességére koncentrál.


Idióta hősök 1

Értő partnere ebben Helmut Stürmer díszlet- és jelmeztervező. Két egyforma részre oszlik a színpad, különös hatást kelt a tükörrel megkettőzött mosdósor, a „trójai várfalon” innen és túl kórházi vaságyak között zajlik a cselekmény: a háború, amelyben többnyire nem harcolnak. Botladoznak, henyélnek, bujálkodnak és hepciáskodnak a trójai háború hősei – az ímmel-ámmal űzött értelmetlen hadakozásra csupán a hiúság és a kéjvágy hajtja a görögöket és a trójaiakat, akik e darabban egytől egyig idióták. A szépséges Heléna (Rakotomalala Myriam), akiért öldöklik egymást, egy ágyban fekvő, nyávogó, lepelbe pólyált báb, akihez fűződő „szerelme” végképp az ágyhoz köti Paris herceget is (Mészáros Béla).

Ahogy a színpadkép mutatja: a két ellenfél, a trójai és a görög had egymás „tükörképe”, egyik sem különb a másiknál. Az első részben nyoma nincs a tragédiának, több finom rendezői ötlet poénként hat. Komédiába illő, ahogyan Pandarus (Haumann Péter) győzködi Cressidát (Rezes Judit) a csatából nagy csinnadrattával hazatérő trójai csapatból Troilus (Keresztes Tamás) az egyetlen valamirevaló férfi, a többire ránézni sem érdemes. Itt csak marketing dolga, kit lehet eladni hősként, férfiként. A második felvonásban humorát veszti az előadás, Hector (Lengyel Ferenc) alattomos legyilkolásánál vérfürdőt tervezett a színpadra a rendező. Pedig addig jó nekünk, nézőknek, míg mindezen nevetni tudunk.

Shakespeare: Troilus és Cressida •Katona József Színház • Következő előadások: december 16., 26.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik