Poszt ITT

20051018_108617

Borpult
Wunderlich ist wunderbar
Sok boriszák és falánk utazó jutott el Wunderlich Alajos, Lojzi kis villányi présházába kakaspörköltet és rétest falni és sok bort inni, filmszakadásig. Családias, falusias, otthonos esték voltak ezek, magam is danolásztam ott egyszer-kétszer. De oh, bealkonyulni látszik e bukolikus bájú estéknek, az idő soha meg nem áll, az órák róják szüntelen az útjukat.

Mert Lojzinak beütött a szentkúti búcsú egy nagybefektető képében, aki évekig kóstolgatta a derék villányi kis borász vöröseit, és a borital hatása alatt úgy döntött, hogy beleruház nehány százmilliót, kis borászból nagy borászt csinálva a derűs gazdából.

A birtok most 30 hektár, de a feldolgozó infrastruktúra és a pince ennek kábé a duplájára képes. Ez is a cél, 50-60 hektár és a legmagasabb minőség. A feldolgozó perfekt hájtek, de a legszédületesebb a Heimann Ferenc építette pince. A párálló fényben boltívek vesznek a homályba, komolyabb hangversenyeket is lehetne rendezni a templomszerű, 45 méter hosszú járatokban, ahol Lojzi 2004-es borai érlelődnek. Először átvillant az agyamon, nem túl nagy kabát-e ez a kedves villányi gazdának, de csak meg kell kóstolni a borokat, hogy világossá váljék: Wunderlich ist wunderbar, Lojzi meg tudja tölteni minőséggel e hordókat. Remek a Zweigelt, gyümölcs és szép hordó, a cabernet franc intenzív illatú, lesimult és elegáns, akárcsak a cab. sauv-franc küvé. A cab. sauvignon 2001 fajtajelleges, tartalmas, alkoholos és negrós illatú, feka színű, édes, mármint alkohol és extraktédes, telt bor, finom érett gyümölcsös-fűszeres ízzel, összességében nem túl bonyolult történet. Noha telt, műfajában inkább a könnyebben iható versenyzők közé tartozik, nem tannin-túlsúlyos. Remek a Lojzi 2004-es portugizije is, minden emeletén (szín-illat-íz) kiegyensúlyozott ital, utóízében egy kis Jammertal-kesernyével. A cab. sauv 17-18 fokon ajánlja magát vörös húsokhoz és vadakhoz, 3600 forint körüli áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik