Poszt ITT

20051005_107628

Hála és politika
Prőhle Gergely Hála és politika című írásában (Figyelő, 2005/39. szám) óva int: a hála nem politikai kategória. Súlyos hiba lenne tehát azt hinni, hogy a német hivatalos politika és a német gazdasági élet meghatározó testületei döntéseiket hálájuk legalább részbeni kifejezése jeleként hozzák meg most, vagy a jövőben. Mivel azonban minden döntés mögött emberek állnak, akiknek érzelmeik vannak, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy adott esetben állásfoglalásában egyikük-másikuk visszaemlékezik a zugligeti menedékhelyre vagy a határnyitó páneurópai piknikre. Ez azonban csak szigorúan „in petto” vehető tekintetbe; erre eleve építeni, erre számítani nem lehet. Utalni rá pedig végzetes hiba lenne.
DEL MEDICO IMRE
Budapest

Sugár távozásához
A mobiltávközlési piac iránt érdeklődőként, s a hazai csúcsvezetők pályafutását figyelemmel kísérő közgazdászként egyaránt örömmel olvastam lapjuk összefoglaló cikkét, amely annak kapcsán született, hogy Sugár András elhagyta a T-Mobile vezérigazgatói posztját (Egymásnak teremtve – Figyelő, 2005/37. szám). A belső kulisszatitkokban is bővelkedő, higgadt esetleírást különösen azután volt üdítő olvasni, hogy kevéssel előtte rágtam át magam az egyik ismert internetes portál anyagán, amely tömjénszagú bohóctréfaként tálalta a vezető videóra rögzített búcsúját. Örültem, hogy lapjuk ilyesmire nem ragadtatta magát, nyilatkozók hiányában pedig máshol nem olvasott, a távközlési cégtől nyert dolgozói információkra támaszkodva jellemezte a benti hangulatot, illetve próbált a konvergenciákat figyelembe véve választ kapni a miértekre és a cég lehetséges jövőjére.

Sugár távozását sajnálom. Azon kevés karizmatikus vezető közé tartozott, akinek nevéről azonosítani lehetett a céget, illetve a társaság által ő maga is beazonosítható volt, az ilyen vezető pedig Magyarországon ritka. Ahová elszegődik, az a cég lépéselőnyhöz juthat, de a T-Mobile meggyengüléséből – kihasználva a gazdátlanságot – a konkurensek is profitálhatnak. Igaz, eddig nem éltek ilyesmivel, pedig megtehették volna, valami olyan formán, ahogy a Vodafone hazai piacra lépésekor a Westel óriásplakátokon üdvözölte versenytársát. Persze nem biztos, hogy Sugár a vállalati szférában marad, hiszen a szóban forgó cikk is megszellőztette, Sugár kacérkodik a főpolgármesterség gondolatával. Ez lehetne hasznos is. Kapcsolataival keresztülverekedhetné például, hogy egységessé váljon Budapest területén az sms-ben kiegyenlített parkolás, ami ma még hagy némi kívánnivalót maga után.
VINCZE DOROTTYA
Budapest

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik