Poszt ITT

20051005

Rejtett aknák?
A folyó fizetési mérleg GDP-hez viszonyított valós hiánya akár 1,5-2,0 százalékponttal is nagyobb lehet a hivatalosan közöltnél.
A jegybank nagyjából a várakozásoknak megfelelő statisztikát tett közzé a fizetési mérleg második negyedévi alakulásáról. Kellemetlen meglepetésekkel szolgálhatnak azonban még az uniós csatlakozással kapcsolatos áfaváltozások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az augusztusi inflációs jelentésben felhívta a figyelmet arra, hogy a csatlakozás óta a külkereskedelmi mérleg folyamatosan javul, ám elemzői úgy vélik, ennek hátterében nem valós közgazdasági folyamatok húzódnak meg. A feltételezés szerint a vállalatok az import egy részét egész egyszerűen eltitkolják, hogy elkerüljék az áfa megfizetését. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a nemzetgazdaság GDP-arányos nettó külső adóssága 25 százalék körül stagnál. A feltűnően alacsony import már csak azért is kételyeket ébreszthet, mert a belső fogyasztás emelkedett, a beruházások szintén élénkülnek, s az exporttermelésnek is jelentős importvonzata van.

Az EU-ba exportáló vállalatoknak érdekük bevallani az áfát, hiszen azt visszaigényelhetik. Az unióból importálóknak viszont éppen ellentétesek az érdekeik, mert a behozott termékek áfáját nekik kell befizetniük.

Az MNB a banki pénzforgalmi átutalásokat vizsgálva – korábban ezen alapult a folyó fizetési mérleg számítása – lényegesen nagyobbra teszi a nemzetgazdaság külső adósságát, mint az az önbevallásos, új módszer alapján valószínűsíthető. A két módszertan közötti különbséggel a jegybank egyelőre nem növelte meg a fizetési mérleg hiányát, hanem azt a „tévedések és kihagyások” mérlegsorban helyezte el.

Az OTP Bank közgazdászai szerint a valós fizetési mérleghiányt és külső finanszírozási igényt a tévedések és kihagyások egyenlegével korrigált számok tükrözik. Ennek alapján viszont a GDP-hez viszonyítva mind a hiány, mind a finanszírozási igény akár 1,5-2,0 százalékponttal is magasabb lehet a fő számok által kimutatottnál, s így elérheti a 10 százalékot.

A Reuters elemzői konszenzusa szerint az idén 7, jövőre 7,3 milliárd euró lehet a mérleghiány. A piac a második negyedévre 1,66 milliárdot várt, ezt némileg meghaladja az 1,7 milliárdos tényadat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik