Poszt ITT

Decembertől regisztrálhatunk uniós domainnevet

Előregisztrációra már most is lehetőség van az .eu kiterjesztésű honlapok bejegyzéséhez, de a magyar cégek még alig érdeklődnek. A várhatóan decemberben induló regisztráció során az foglalhat le bármilyen .eu végződésű internetcímet, aki elsőként jelentkezik.

A regisztrációs startra pontos dátum nincs kitűzve; a hivatalos menetrend mindössze 2005 negyedik negyedévét tartalmazza. Az azonban biztos, hogy a kezdés után két hónapig csak a közintézmények és a márkavédelem alatt álló nevek tulajdonosai jegyezhetik be az .eu-val végződő internetes címüket, majd további két hónapig a vállalatok is élhetnek a lehetőséggel. Ezt követően már akár magánszemélyek is igényelhetnek ilyen domain-nevet.

A nyugat-európai internetes szolgáltatók már most élénk érdeklődést tapasztalnak a .eu kiterjesztés iránt, a belga Proximedia szerint például 8500 ügyfelének mintegy 25 százaléka cserélné le a .be végződést .eu-ra, vagy hozná létre .eu-s honlapját is a régi megtartása mellett.

Az előzetes regisztráció azonban semmire sem garancia, hiszen ugyanazt az igényt több iroda is felveheti, így az „éles” regisztráció elindulásakor az ő gyorsaságukon is sok múlik. Az .eu kiterjesztés menedzselésével 2010-ig megbízott Eurid maga is elismeri, hogy nem tudja, mi történik majd; ők mindenesetre az elsőként beérkezett regisztrációt fogadják el, ha csak a másodperc tört részén múlik is a dolog.

Magyarországról még alig tapasztal érdeklődést az .eu-s címek iránt a hazai szolgáltatók közül az előregisztráció lehetőségét egyelőre egyedüliként biztosító Versanus Kft. Külföldről viszont több ezer tételt tartalmazó listákkal is megkeresték már a céget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik