Poszt ITT

20050426

Akvizíciók piaci megítélése

LÉNYEGES A MÉRET. Bár a magyar tőzsdei társaságok által végrehajtott akvizíciókról általában pozitív kép él a részvényesek fejében, a nemzetközi tapasztalatok ettől eltérőek, a befektetők sokszor erősen negatívan reagálnak egy nagyobb tranzakcióra. A jelentős árfolyam-reakcióhoz – ha eltekintünk a szélsőséges esetektől – az kell, hogy a megvásárolt cég mérete nagyságrendileg ne térjen el az ügyletet végrehajtó társaságétól.

AZONNALI REAKCIÓ. Pozitív árfolyam-reakció általában akkor következik be, ha a menedzsment – sokszor a vételártól függetlenül – egy logikus, hihető és nagyra törő stratégia részeként tudja bemutatni a megvásárolt társaságot. Nagyobb tranzakciók esetén azonban kiemelt fontosságot kap az ár is, hiszen van egy olyan szint, amely felett a befektetők nincsenek tekintettel a felvázolt stratégiára. Negatív árfolyam-reakció túl magas árazás esetén, illetve akkor szokott bekövetkezni, ha a menedzsment nem tudja megfelelő logikára felfűzni a tranzakciót. Ilyenkor a legjobb ár sem menti meg a vásárló cég papírját az eséstől.

AZ IDŐ MEGSZÉPÍT. Az akvizíciók esetében attól függetlenül, hogy az azonnali reakció pozitív, vagy negatív, az idő dönti el a kérdést. Több olyan tranzakciót láttunk, amelyet a piac túlárazottnak tartott, majd az idő a menedzsmentet igazolta. Sok esetben viszont utólag az derült ki, hogy a piac mellett a cégvezetők is rosszul mérték fel a reális értékviszonyokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik