Poszt ITT

Otthonvágy

Intelligens lakásban a porszívózás is okosan zajlik. És bár a nagy tudású háztartási berendezések messze járnak attól, hogy tömeggyártásuk megkezdődjön, a gyártóknak egy-egy innovatív termék bejelentése éppúgy presztízskérdés, mint a leendő tulajdonosok számára azok birtoklása.



Otthonvágy 5iRobot Roomba pro Elite


Kinek? Pedánsoknak, akik nem szeretnek takarítani.
Mennyiért? 230 dollár.
+ Akadálykikerülési funkció.
– Nem igazán csöndes.



Vélhetően nem rossz egy fedél alatt élni Roomba pro Elittel, a robotporszívóval, amely önállóan és távirányítással is működésbe hozható. Az akkumulátoros kütyü, amely egyetlen feltöltés után másfél órát képes takarítani, 8 centiméter magas. Így nem csak ott végez hasznos munkát, ahol a „papok táncolnak”, hanem a könyvespolcok alá is bemerészkedik, hogy összeszedje a porcicákat. A porszívó a kiindulási ponttól körkörösen kezdi takarítani az adott területet. Ha akadályba ütközik, kikerüli az útjába kerülő tárgyat, majd folytatja a rábízott feladatot. A gyártók szerint ugyan a porszívó nem veszélyes a környezetére, mindenesetre azt javasolják a fogyasztónak, hogy a vázákat takarítsák el az útjából. A földön futó kábelek ezzel szemben maradhatnak, azokon a robotporszívó átgurul.



Otthonvágy 14Centfils kábelelrejtő dobozok

Kinek? Akik felszámolnák a kábeldzsungelt otthonukban.
Mennyiért? Nem ismert.
+ Egyszerű eszköz, igényes formatervezés.
– Limitált színszéria



Ám, aki intelligens otthonban gondolkodik, vélhetően szimpatizál a wireless-eszmével is, így lakásában elképzelhetetlen a kábeldzsungel. Ha mégis előfordul, annak felszámolásában segédkezik David Hotchoz designer, aki olyan formatervezett dobozokba tereli azokat, amelyek elosztók is egyben. Hotchoz dobozain belül számos konnektorcsatlakozót helyezett el, így PC-k szomszédságában mindenképpen hasznos lehet a használatuk.



Otthonvágy 23Siemens CoolMedia hűtő


Kinek? Akik szeretnek a konyhában tévézni.
Mennyiért? 2200 eurótól.
+ Ha nincs antennacsatlakozó a konyhában, az interfészen keresztül rádiómodullal továbbított tévéképek is foghatók.
– Nincs hozzá internetes kapcsolat.



Segítségükkel bukdácsolás nélkül juthat el az ember a konyhába, ahol persze már várja az intelligens hűtő. Bár a CoolMedia nevű darab matekpéldákat nem old meg, kétségtelen erénye, hogy az előlapjára egy 38 centiméteres LCD képernyő, valamint két hangszóró került. Külön öröm, hogy a képernyő 45 fokban elforgatható, így, ha tésztagyúrás közben nem lenne jó a rálátás a tévére, lehet javítani a helyzeten. Ha viszont a tévéműsor nem megfelelő, a rendszerhez DVD-és videólejátszó is csatlakoztatható. A tészta- vagy tojásfőzéshez használható időmérővel szerelt hűtő időjárást is jelent, ugyanakkor a külső és belső hőmérséklet mellett a légnyomásról és a páratartalomról is helyzetjelentést ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik