Poszt ITT

20050208

Támogatási vita

Mind hevesebb számháborút folytat a kormány és az ellenzék az uniós támogatások kifizetéséről.

Baráth Etele uniós ügyekért felelős miniszter a magyarországi EU-intézményrendszer elleni szándékos hitelrontásnak tartja a Fidesz azon állítását, amely szerint a kormány visszatart olyan uniós forrásokat, amelyek a pályázóknak, vállalkozóknak kifizethetőek lennének, s amelyek révén fejlesztések és új munkahelyek jöhetnének létre. Nógrádi Zoltán, a Fidesz uniós szakpolitikusa múlt heti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: miközben 183 milliárd forint EU-pénz „parkol” a Magyar Államkincstár számláján, 11 ezer vállalkozó várja, hogy hozzájusson az általa igényelt támogatáshoz. A Fidesz-matematika szerint makroszinten sincsenek rendben a dolgok, mert Magyarország tavaly nagyobb összeggel járult hozzá az unió költségvetéséhez, mint amennyihez hozzájutott, miután a tagság előttről datálódó Sapard- és Phare-támogatásokat nem számítva 2004-ben 60 milliárd forint negatívummal zárt. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) és a kormány hivatalos egyenlege ezzel szemben az uniótól ténylegesen beérkezett, illetve a Brüsszelnek befizetett pénzeket állítja szembe, függetlenül a hazai kifizetések ütemétől. E szerint 2004 végéig 183,2 milliárd forintot tettek ki az EU-források, míg a nemzeti hozzájárulás mértéke 106,7 milliárd volt, ez tehát 76,5 milliárd pozitívumot mutat.

A legnagyobb ellenzéki párt kritikája odáig rendben van – hangzik a kormányoldalról -, hogy a pályázati rendszer felgyorsítását sürgeti. A munkahelyek beindítását lehetővé tevő támogatások azonnali kifizetésének, és az EU-ból „előleg” címén érkezett pénzek „átcsoportosításának” követelése azonban komoly szakmai hiányosságra vall. Az unió támogatási rendszere ugyanis kötött felhasználású, és a pályázó az EU és az államháztartási törvény szabályai szerint a projektek végrehajtásával párhuzamosan, szakaszosan, szigorúan mindig utólagos elszámolással kapja meg a pénzt.

Ha türelmetlenkedik a 11 ezer pályázó, s ezt szóvá teszi a Fidesz, az NFH-nak két teendője van: javítani az EU kommunikáción, s felgyorsítani a pályázatok elbírálását. Az elbírálás rendszerén valóban van mit tökéletesíteni, hiszen még azt sem lehet pontosan tudni, hogy a múlt év végéig benyújtott több mint 15 ezer projekt közül hánynak az értékelése fejeződött be. A hivatalos nyilatkozatok szerint „13 ezer projekt bírálata kezdődött el”. Ehhez képest valóban kevésnek tűnik a 4,2 ezer „pozitív döntés”. Ám ami a Fidesz által említett 183 milliárd forint EU-támogatás visszatartását illeti, a vád a „politikai hergelés” kategóriájába illik. Ez a pénz valóban a Magyar Államkincstár számláján van, ám nem lehet hamarabb kifizetni, csak miután a pályázatokban szereplő fejlesztések megkezdődnek, és az első auditált számlák beérkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik