Poszt ITT

20050201

Kalandozások hava

Síkalauzunkban ezúttal nem a magyarok által jól ismert helyekre csábítjuk az olvasót, kínálatunkból kimaradt Franciaország, Olaszország, Svájc és a többi sí-nagyhatalom, s Ausztria is csak egy hellyel képviselteti magát. Összeállításunkba olyan úti célok kerültek be, amelyek nem tartoznak a gyakori, jól bevált tippek kategóriájába – vagy azért, mert távolabb vannak a szokásosnál, vagy bár a szomszédságban találhatók, eddig elkerülték a többség figyelmét.

ANDORRA. E varázslatos szépségű törpeállam Franciaország és Spanyolország között, a Pireneusok keleti felén terül el. A fővárost, Andorra la Vellát átszelő főutca negyedórás kényelmes sétával bejárható, és kis túlzással, az ország egyik sarkából a másikba félórás kocsikázással eljuthatunk. Az ország nagy vonzerejéhez tartozik, hogy Andorra egésze vámmentes területnek számít, igaz a határokon túl, Spanyolországban, de főként Franciaországban számítani kell az EU vívmányára, a vámkommandóra. Bármelyik andorrai síterepen kiválthatjuk az Andorra ski passt, amely 5 napra érvényes és egyben belépőt jelent az andorrai korcsolya centrumba is. Andorra legnagyobb sícentruma és egyben a Pireneusok legmagasabb és legnaposabb síparadicsoma a fővárostól mindössze 9 kilométerre található Pas de la Casa. A 100 kilométernyi lejtője abszolút hóbiztos magasságban, 2050 és 2640 méter között fekszik, snowboardosok számára funpark halfpipe-pal, sőt egy boardercrosspálya is ki van építve.

FINNORSZÁG. Itt a legmagasabb hegy, a sarkkörön túl fekvő Halti, mindössze 1324 méteres, viszont az ország északi fekvése miatt alacsony magasságokban is biztosított a fehér tél. A sízés mellett rendkívül népszerűek a motorosszán-túrák és a jégszörfözés. A 6 napra érvényes síbérletek általában 120 euró körül mozognak, egy kétfogásos ebéd 10 euró, egy korsó sör 5 euró. Az ország egyik legjobban kiépített és talán legnépszerűbb síparadicsoma Levi. A sípályák és a felvonók október vége felé nyitnak és egészen május elejéig üzemelnek. A lejtők közül 12 kivilágított, és 11-en üzemel hóágyúrendszer. Említést érdemel 230 kilométer hosszúságú sífutópálya-rendszere, amelyet 25 kilométeren keresztül éjszaka is megvilágítanak.

NORVÉGIA. A fjordok és gleccserek országában található Európa legnagyobb jégmezője, a Jostedalbreen, amelynek területe 486 négyzetkilométer. A csapadékban gazdag nyugati szelek miatt a tél folyamán hatalmasra hízik a hótakaró; a gleccsereken és jégmezőkön egész évben, így a nyár folyamán is sízhetünk, snowboardozhatunk. Norvégiában hétéves korig ingyenes a síbérlet. Az ismertebb síközpontokban a bérletek egy hétre nagyjából 140 euróba kerülnek. A Lillehammertől északra fekvő síparadicsom, Hafjell az 1994-es olimpia egyes versenyszámainak adott otthont. A snowboardosokat funpark várja (big jump, halfpipe, slide és hasonlók). Éjszaka egy 2 kilométeres szakaszt megvilágítanak. Hemsedalban, a másik neves terepen a szezon november közepétől egészen május elejéig tart. Több mint 14 kilométer pályán van hóágyúrendszer. Funparkja Európa legjobbjai közé tartozik.

OROSZORSZÁG. Itt a síparadicsomok többnyire az Urálban vagy a Kaukázusban találhatók, de vannak pályák a távoli Kamcsatka-félszigeten is. A kiváló természeti adottságok ellenére azonban a síterepek nagy része még meglehetősen korszerűtlen. Az utóbbi időkben több sícentrum magánkézbe került, megkezdődött a modernizálásuk, így például a dél-uráli Zavjalihában. Zavjalihában már meglehetősen korán, október közepén elkezdődik a szezon és egészen április közepéig tart. Az elbruszi sícentrum két részből áll: a Cseget és Elbrusz hegyekhez tartozókból. A csegeti hegyoldal azoknak ajánlható, aki szeretik a nehéz és gyors pályákat, lejtői a világ legnehezebbjei közé tartoznak. Az elbruszi rész különösen a snowboardosok számára megfelelő. Mindkét helyen számtalan mélyhó-terep várja az ínyenceket, igazi freeride paradicsom. Az Elbruszon nyáron is lehet sízni. Egy napra érvényes síbérlet felnőtteknek 210 rubel, gyermekeknek (12 év alatt) 105 rubel. Helikopteres sízésre is van lehetőség, egy gép bérlése egy órára, 20 személy részére 1150 dollár.

GRÚZIA. A tengerparton pálmaligetek, a Kaukázus pedig Európa legmagasabb hegycsúcsaival és örök hóval várja a látogatókat. Guadari az ország leghíresebb síparadicsoma, amely a grúz fővárostól, Tbiliszitől 120 kilométerre található a Kaukázusban. A szezon november közepétől májusig tart, a hóvastagság általában 1,5 méter körüli. Az egy napra szóló síbérlet 10 dollár, de lehet menetenként is váltani, ez 1,25 dollár. Itt a helikopteres sízés vagy boardozás is kipróbálható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik