Poszt ITT

20050111_92265

Borpult

A Kitterle-család

Mindig izgalmasak és ter-mékenyek a helyek, ahol két kultúra folyik össze, valamint a Bodrog és a Tisza Tokajnál. Vagy mint a hellénizmus és a buddhizmus Gandhárában, a német és olasz kultúra Dél-Tirolban, a német és francia géniusz Elzászban. Hol mesebeli favázas házak közt kószálhatsz Colmarban, Riquewihr-ben és a barátságos falvakban, a felhőket feltorlasztó, a völgyet a viharoktól megóvó Vogézek és a Rajna függőleges párhuzamosa közötti lapályon.

A Domaines Schlumberger a guebviller-i Kitterlé-dűlő napsütötte, vulkáni-homokköves talajának hardverjére épül, a család valahonnan Baden-Württembergből jött a XVI. században, a gazdag textiles Nicolas ősapuka volt az első, aki az 1800-as években 20 hektárnyi szőlő vásárlásával megvetette az alapjait a ma 140 hektáros, a borvidék meghatározó brandjei közé emelkedő Schlumberger Háznak.

A Domaines Schlumberger Grand Cru Kitterle-borcsaládjának 1999-es rizlingje világos szalmasárga bor határozott petróleum-tónusos illattal és zamattal. Ez furán hangzik, pedig kellemes, a rajnai rizlingben sokszor megjelenő férfias effekt a petrol-ton, a jó rizlingek sajátja. Csontszáraz bor ő fanyar savakkal és határozott mineralitással. Magát öreg tőkék boraként hirdeti, merthogy 40 éves borfákról való, a mi szemszögünkből nézve tehát nevetségesen fiatal. Tengeri herkentyűkhöz, osztrigához, szusihoz, fehér húsokhoz és halakhoz (füstölt lazac) ajánlják 13-14 fokon; jó kis férfias bor. A 2001-es Gewurztraminer, azaz fűszeres tramini mesés rózsaolaj-illatot áraszt, telt test, lágy faktúra, koncentrált virágillat és édesség jellemzi (50 gramm/liter). Jó aperitif vagy libamáj-bor, egészében véve feminin ital. A Pinot gris 2001 világos aranyszínű, palackbuké-illat és zamat színezi az intenzíven érett komplexumot, a távol-keleti konyha alapbora, rokforthoz is ajánlják. Ő is édes, de nem gejl bor, a kései szüret jellegzetes illat- és ízjegyeivel. Koncentrált, gyümölcsös íz és nagyon szép, tisztán csendülő összhang jellemzi ezt a kiegyensúlyozott, hosszú lecsengésű bort is.

E három fajta a legfontosabb Elzászban, a belőlük varázsolt Kitterle-család komplett kis halmaz, papa-mama-gyerek megtalálja benne a neki valót, igazi szép fehérborok. A kis család 6700-8700 forintos ársávban jelenik meg a honi polcokon-pultokon, nagyon jó szívvel ajánljuk őket a tiszta akkordok kedvelőinek.

Domaine Schlumberger, Elzász

Ajánlott videó

Olvasói sztorik