Poszt ITT

20041214

Online beszerzés

Itthon is jó

A hazai internetes boltoknál az ár, a külföldieknél a széles kínálat lehet vonzó.

Sokakat kiráz a hideg a karácsony közeledtével – nem az időjárás miatt, hanem azért, mert nem szeretnek megrakott szatyrokkal utat vágni a tömegen keresztül a zsúfolt boltokban. Számukra találták ki az internetes vásárlást. Az online ajándékbeszerzés egyre népszerűbb is: Amerikában az internet-felhasználók 66 százaléka vásárol a weben az ünnepek előtt.

A világ talán legnépszerűbb online áruháza, az Amazon.com ezekből a vásárlásokból 10 százalékkal részesül. Megéri-e Magyarországról is az Amazonon vásárolni? Három termék: egy könyv, egy audio CD és egy DVD megvásárlásának feltételeit hasonlítottuk össze e webáruházban és magyarországi internetes boltokban.

Az elmúlt hónapok egyik sikerkönyve A Da Vinci-kód című kötet volt. Ennek magyar kiadása a könyvesboltokban 2490 forintért, az angol verzió pedig az Amazon.com nagy-britanniai webboltjában 4,89 fontért, azaz csaknem 30 százalékkal olcsóbban kapható (a forintra átszámított árakat lásd külön). Amennyiben expressz küldeményként rendeljük meg a regényt, jóval többe kerül a leves, mint a hús: több mint 38 fontot kellene fizetnünk összesen. Ezért a „sima” légipostás kézbesítést választottuk, de a 7-10 munkanapos határidőre való kiszállítás is jócskán megemeli az árat. A rendelés végösszege így a könyv árának több mint két és félszerese, azaz 13,51 font lett. A magyar könyv a Libri.hu oldalon megrendelve, postaköltséggel együtt csupán 2926 forint volt. Míg a futárszolgálat költsége 560 forintra rúgott, internetes vásárlóinak a könyváruház a bolti árból 5 százalék kedvezményt adott.

Ezt követően egy audio CD-t vásároltunk. Az Amazonon Robbie Williams legsikeresebb számait tartalmazó CD csupán 8,49 fontba került, ami elég olcsónak számít: külföldi előadók új albumait Magyarországon ritkán lehet 3 ezer forintért megkapni. A szállítás is olcsóbb volt, mint könyv esetében: a számla végösszege 13,51 fontot mutatott. A Fokuszonline.hu kínálatában is szerepel a fenti CD, azonban magasabb, 5311 forintos áron. Ehhez még hozzáadódik a házhozszállítás 450 és 990 forint között mozgó díja: igaz, egy napon belül megkapjuk a küldeményt.

A DVD-k közül a hatlemezes Harry Potter filmgyűjteményt választottuk. A 35 fontos ár nem tűnik olyan drágának, azonban a DVD-futár nevű hazai weboldalon már 12 ezer forintért is hozzájuthatunk a varázslótanoncról forgatott filmekhez. A szállítási költségekben pedig egyértelműen olcsóbb a hazai versenytárs. Fővárosi címre 900, Budapest környékére 1200 forintért küldik ki futárral a lemezeket, a vidéki vásárlók pedig postán kapják meg a küldeményt.

Az internetes vásárlások során tehát célszerű a hazai internetes boltokkal próbálkozni. Persze, ha különleges kívánságunk van, érdemes a külföldi oldalakat is átböngészni: az Amazon több mint 3 milliós könyvkínálatával nehéz versenyezni.

SIMON S. ANDRÁS

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik