Poszt ITT

20040914_86700

Cégfelvásárlás – ellenség vagy barát?

ALAPESETEK. Függetlenül attól, hogy egy befektetőcsoport a társaság egészét, vagy csak a kontrollt szerzi meg (az igazgatóságban lévő képviselőin keresztül), beszélhetünk ellenséges vagy baráti átvételről.

BARÁTSÁGBAN. Baráti átvétel esetében a befektetők kiegyeznek a menedzsmenttel, illetve az igazgatósággal, amely ezután támogató nyilatkozatot fogalmaz meg. A kiegyezés általában azért jön létre, mert az igazgatóság belátja, hogy egy, a tulajdonosokkal szembeni harcot nagy valószínűséggel elveszítene. Ennek ellenére megeshet, hogy támogatás ellenére sem maradnak helyükön a vezető tisztségviselők, ilyenkor nem a közös jövőben, hanem a cégtől való megválás árában egyeznek meg a felek.

SZEMBEN ÁLLVA. Ellenséges felvásárlási kísérlet során a társaság vezetése szembehelyezkedik a kontroll megszerzésére törekvő befektetővel. Ennek hátterében az állhat, hogy biztosnak érzik a többi részvényes támogatását, vagy nem tudnak azonosulni az irányító pozícióra törők szándékaival. Amennyiben a tulajdonszerzés ennek ellenére sikerül, a régi vezetésnek nagy valószínűséggel mennie kell.Ellenséges átvétel esetén valószínűsíthető, hogy a társaság stratégiája megváltozik, s a jövőben más pontokra kerül a hangsúly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik