Poszt ITT

20040907_86384

Kinek ér a legtöbbet egy cég?

ELADÁSI CÉLPONTOK. A többségi tulajdont szerző pénzügyi befektetőknek, a kockázati tőkéseknek több módjuk van arra, hogy kiszálljanak egy befektetésből. Szóba jöhet a cég értékesítése szakmai, illetve stratégiai befektetőnek, tőzsdei jelenlét esetén a részvények feloszthatók a kockázati tőke alap tulajdonosai között, értékesíthetők a piacon, végül eladhatók a papírok az eredeti tulajdonos(ok)nak vagy a vállalat felső vezetésének.

SZAKMAI BEFEKTETŐ. Az eladó szempontjából legjobb megoldás a szakmai befektetőnek való értékesítés. Amennyiben szakmai oldalról komoly érdeklődés nyilvánul meg, így realizálható a legnagyobb bevétel a szinergiahatások, az iparági, földrajzi pozíciószerzés miatt. Ilyen vevő számára szignifikánsan többet érhet egy társaság, mint egy pénzügyi befektető számára.

ÉRTÉKPAPÍRPIAC.A tőzsdei részvényértékesítésnél a vevő csak a fundamentális értéket hajlandó megfizetni, az eladó bevétele a fair érték körül mozog, esetleg attól némileg elmarad. Amennyiben szakmai érdeklődő nem mutatkozik, ez a reális kiszállási út.

MENEDZSMENT. A menedzsment által történt kivásárlás nem mindig járható út, egyrészt az iparág jellege, másrészt a bevételi szempontok miatt. Nagy tőkeigényű, s rövid távon nem kifejezetten menedzsmentfüggő szektorokban nem reális megoldás, számos esetben azonban működőképes alternatíva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik