Poszt ITT

20040907_86313

Élni és meghalni Londonban

Azok, akik az élő felvételekkel kapcsolatban rutinból nyújtják be a konstruktív bizalmatlansági indítványaikat, most tegyenek kivételt, és hallgassák meg a Red Hot Chili Peppers első koncertlemezét. Majd szavazzanak. Az első reakció bizonyára az ámulat. Három koncert egymás után, összesen 300 ezer fizető néző előtt. Itt Közép-Európában, ahol az idegrendszerek elrongyoltak, a WC-papírok kemények, nehezen érthető, hogy egy brit számára a szabadtéri rock-koncert valójában piknik, szendvicsekkel, kockás abroszokkal, kockás szoknyákkal.

Nos, egyfelől teljesen indokolt volt a live-album publikálása, mert egyrészt még nem volt ilyen terméke a zenekarnak, másrészt háromszor 100 ezer rajongó pont a megfelelő közönségzajt produkálja. Ennyi ember egy forradalom sikerre viteléhez is elegendő, hát még egy koncerthez.

Másfelől viszont teljesen fölösleges volt kiadni a lemezt, mert egyfelől a kaliforniai csipendél rockerek legutóbbi albuma is egy válogatás, másfelől ki az, aki az Under The Bridge-et kórus nélkül, lényegesen rosszabb hangminőségben akarja hallgatni.

Nincs „tere” a számoknak, nincs bennük meg az az erő, mely a stúdiófelvételekről átjön. Frusciante szerény pedálkészletének köszönhetően a gitár nem zeng úgy, ahogy 100 ezer ember előtt zengeni kéne, így viszont felerősödik Flea játéka, ami nagyon rendben van. Könnyen lehet, hogy a recenzenssel van a baj, aki talán az évek során „túlhallgatta” ezeket a maguk nemében tökéletes rock-számokat. De akkor is: ilyen maratoni hosszúságú live-lemezt képtelenség végighallgatni, még ha a zenekar, a menedzsment és a személyi edzők egy tökéletes best of műsort szerkesztettek is.

És akkor most képzeljük magunk elé a kontroll ládákra ragasztott listát: Can’t Stop, By The Way, Otherside, Californication, Parallel Universe, Under The Bridge, Give It Away… A maga nemében tökéletes volt a műsorszolgáltatás, annak ellenére, hogy a zenészek őszbe hajló fürtjei már kergetőztek a fejükön. Szóval, mi is a Live In Hyde Park? Zenés tömegnövelő turbó-funk koktél, proteinnel és világslágerekkel.

Red Hot Chili Peppers: Live In Hyde Park • Warner 14+12 szám, 60+64 perc. Poptőzsdei árfolyam ***

Ajánlott videó

Olvasói sztorik