Poszt ITT

20040817_85257

Hordozható videó

Zsebmozi

A mobiltelefonok, az audió-lejátszók, digitális fényképezőgépek és a kézi számítógépek megjelenése után sokáig csak ezek kombinációja szélesítette a szórakoztató elektronikai gyártók hordozhatóeszköz-kínálatát, mostanában azonban újabb alkalmazás hódít a piacon: jönnek a videólejátszók, amelyek gyártói elsősorban a Microsoft-platformok mellett kötelezték el magukat. Az új minivideók közös tulajdonsága, hogy egyidejűleg több tucat másfél órás filmet, és sok ezer zeneszámot képesek tárolni; akkumulátoraik legalább három óráig bírják, három-négy hüvelykes képernyőik felbontása pedig a legkényesebb igényeket is kielégíti.

A redmondi óriás által fejlesztett Portable Media Center nevű szoftver- és hardvermegoldás célja, hogy kibővítse az otthoni multimédiás szórakozási lehetőségeket. A Creative Labs és a Samsung már meg is jelent legújabb, a Microsoft technológiájára épülő videolejátszóival, amelyek – bár csak nyár végén-ősz elején lesznek kaphatók – 500 dolláros áron már előrendelhetők az Amazon.com portálon. A dél-koreai gyártó Yepp YH-999, és az amerikai hardvercég Zen nevű ketyeréje a Windows XP-vel futó PC-k kiegészítésének tekinthetők, az eszközök elsősorban arra alkalmasak, hogy az otthoni számítógépről letöltött tartalmakat hallgassák-nézegessék velük a felhasználók.

A Portable Media Centert elsősorban az Apple által gyártott rendkívül kelendő iPod egyeduralmának megtörésére dobta piacra a Microsoft; a konkurens eszközhöz képest a videolejátszást látványos többletfunkcióként kínáló újdonság sikere már csak azért is borítékolható, mert a platformhoz folyamatosan csatlakoznak a vezető elektronika cégek. Így nemsokára új hordozható minimozik várhatók a Sanyótól, és a ViewSonictól is. A hírek szerint az Apple egyelőre nem tervezi hordozható médialejátszók gyártását.

Zen.Órákig ellazít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik