Poszt ITT

20040817_85250

Úszó szálloda

Pénz nem számít

Vitorlást venni ma már nem bonyolultabb, mint egy autót. A világcégek képviselői gondoskodnak arról, hogy ne kelljen különösebben kutakodni fellelésükhöz. Így Magyarországon, ha valakinek kedve szottyan, mondjuk akár egy Benetteau vagy Jeanneau, esetleg egy Bavaria modellre, vágya megtestesüléséhez nagyon hamar hozzájuthat. Még az extra igények átfutási ideje sem hosszabb mint egy Jaguar autóé, 3-5 hónap alatt a legkülönlegesebb felszereltségű hajókat is leszállítják a gyártók.

Az árak széles sávban mozognak, egy 70 láb hosszúságú top hajóé elérheti az 1,5 millió eurót is, amire még jön a vám, az áfa és a szállítás díja. De egy kifogástalan állapotú, 33 lábas, Lloyd által regisztrált használt vitorlás nem kerül többe 30 ezer eurónál. Ha azt vesszük, hogy egy ilyen hat személynek megfelelő szállás a tengeren, akkor kétszer két hét jobb szállodai nyaralásnak felel meg a kifizetett összeg, azaz akár egy idényben behozza az árát. Igaz, számítani kell még mintegy 300 ezer forintnyi hajóhely-bérletre, a biztosítási díjra – ez 1200 eurónál kezdődik -, továbbá az esetenkénti, 30 és 200 euró között mozgó kikötői díjakra.

De mint általában a kereskedők, a hajókra specializálódók is találékonyak. A legújabb megoldás, amely a jelek szerint nagy jövő előtt áll, ugyanazt a lehetőséget kínálja, mint amit már oly régen kihasználnak a szárazföldi ingatlanosok. Eszerint végy egy vadonatúj hajót féláron, minél nagyobbat annál jobb. Köss egy megállapodást, mondjuk négy évre, hogy minden évben négy hétig rendelkezel a hajó felett, egyébként pedig az eladó hasznosítja a szerzeményt. A kereskedő kérésre finanszírozót ajánl, elintézi az ezzel kapcsolatos adminisztrációt, és a tulaj hátradőlhet. A futamidő alatt ugyanis gyakorlatilag nincs költsége a hajófenntartásnak, a díjak, a biztosítás nem őt terhelik, mindössze a törlesztésre kell figyelmet fordítania. Egy 100 ezer eurós hajó szinte készpénz nélkül megszerezhető, hiszen a fizetendő összeg ennek az árnak a fele, amelyre teljes egészében hitel vehető fel, és a négyéves visszafizetés elviselhető teher. Mindeközben meg van oldva a családi nyaralás is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik