Poszt ITT

20040817

Új típusú ingatlanfejlesztések

Luxusrozsda

Extrém irányzat van kialakulóban a fővárosi ingatlanpiacon. A gyárépületek átalakításából születő loftok trendik és drágák.

Emlékeznek még a 9 és fél hét című filmre? Most nem a gasztroerotikai kockákra gondolunk, hanem mondjuk arra a jelenetre, amikor Mickey Rourke egy szakadt ipari liften megérkezik emeleti lakásába, vagyis abba az ipari csarnokba, amelyet lakásnak használ. Valami ilyesmit kell magunk elé képzelni, amikor loftokról beszélünk – persze a hazai piac adottságainak megfelelően némileg átfazonírozva.

AZ ELSŐ FECSKÉK. Az ingatlanforgalmazó cégek az év eleje óta panaszkodnak, hogy a lakásvásárlók által leginkább preferált ingatlanok piaca (új lakások esetén 25 millió forintos, használt lakások esetén 15 millió forintos határig) gyakorlatilag megdermedt. Tény: amióta a támogatott hitelekhez kötődő szabályokat megszigorították, a bankok ilyen típusú kihelyezései jelentősen megcsappantak. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly júliusban még 80 milliárd forintnyit, idén áprilisban már csak 30 milliárdot igényeltek az ügyfelek, a bővülés üteme így több mint négyéves mélypontra csökkent. Ahogyan tehát visszaesni látszik a hazai ingatlanértékesítési piac, úgy kezdenek teret nyerni a különlegesebb igényeket kielégítő beruházások, a kevésbé hitelfüggő közönség exkluzívabb igényeinek megfelelő ingatlanfejlesztések.

A legújabb trendi irányzatok egyike a loft lakás, a valami mást, valami különlegeset, egyedit megvalósítani akaró fiatalok körében kezd hódítani, akik persze a pénzt sem sajnálják álmaik otthonára.

Ilyen lakások piacáról egyelőre elrugaszkodott dolog lenne beszélni, hiszen Budapesten információink szerint még csak három igazi loft épült. Ezek tervezője és kivitelezője, Hervé-Lóránth Ervin szerint egy igazi loft legalább 100-200 négyzetméter alapterületű, 5 méter belmagasságú, egy légterű lakás, amelyet valamilyen öreg ipari épületben, használaton kívüli gyártelepen vagy üres raktárban alakítanak ki merőben új célokra, mondjuk lakásnak, műteremnek vagy irodának. A loftra vágyók igényeinek szélesebb kielégítése hazánkban még várat magára, holott hely és lehetőség elvileg lenne a fővárosban. Mindenesetre az első nagyobb beruházás szeptemberben elindul a régi Goldberger-gyár területén Óbudán, ahol a 2007 végére felépülő Sun Palace lakópark 570 lakásából 10-15 loft lesz. Ezek alapterületét 100-200 négyzetméterre tervezik, belmagasságukat négy méteresre, és a 2., 3. és 4. emeleten helyezkednek majd el, hatalmas ablakokkal, illetve nagy terasszal – ismerteti nagy vonalakban a terveket Erdős Ildikó, a beruházó Engel Group marketingigazgatója. A hajdani textilgyár épületét egyébként nagyrészt lebontják, de az eredeti homlokzati fal (a gyár tornya és annak környéke) a régi borítással együtt megmarad, belül viszont teljesen új szerkezetet kap.

A fővárosi ingatlanberuházók többsége ugyanakkor nem látszik mozgolódni ezen a részpiacon. „Magyarországon a loft lakások kialakítására lehetőséget adó épületeket inkább lebontják, mint hogy erre a célra átalakítanák” – osztja meg a Figyelővel tapasztalatait Aradi Ferenc, az Autóker Holding Rt. értékesítési igazgatója.

Pedig mint új divatirányzat, mint presztízsértékű ingatlantípus, nagy profitot hozhatna a beruházók konyhájára. „Jóllehet Amerikában a loftok négyzetméterára általában alacsonyabb a hagyományos lakásokénál, a Budapesten felépülő gyárlakások ára irreálisan magasra fog szökni” – vélekedik Hervé-Lóránth Ervin. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy hamarosan 600-800 ezer forintos négyzetméter-árra is látunk majd példát, holott szerinte 100 ezernél többet nem ér meg. Hogy hol? Elvileg a III., a IX, és a XIII. kerület Dunához közel eső részein, de akár Kőbányán vagy a csepeli gyárterületen is adódhat ilyesféle fejlesztési lehetőség.

DRÁGA DIVAT. Az biztos, hogy nálunk egyelőre a luxusfogyasztókat célozzák meg a loftberuházók. Egyrészt azért, mert remekül kihasználhatják a divat árfelhajtó erejét, másrészt pedig azért, mert a belső terek kialakításához a többségnek még külön lakberendezőre vagy belsőépítészre is szüksége lesz. Az eddig nyilvánosságra került piaci információk alapján is az tűnik valószínűnek, hogy a leendő loftok négyzetméterenként ára az új lakásokhoz hasonlóan legalább 300-400 ezer forintnál kezdődik majd, elhelyezkedésüktől függően. Az óbudai Sun Palace loftok például szerkezetkész állapotban a tervek szerint 370 ezer forintos négyzetméteráron vehetők majd meg (összehasonlításképpen: a kulcsrakészen átadásra kerülő hagyományos lakások négyzetméterára ugyanitt 390 ezer forint lesz). A Duna másik oldalán, hasonló adottságokkal rendelkező régi ipartelepek környékén is 300 ezer forintra saccolják az ingatlanpiaci szakértők egy-egy potenciális loft minimumárát, tekintve, hogy a hagyományos új lakások is 280 ezer forintos négyzetméterárról indulnak a IX. és a XIII. kerületben is. Minél közelebb megyünk a Duna-parthoz, annál magasabbra szöknek az árak, a budai oldalon 500 ezer, Ferencvárosban pedig akár 700 ezer forint fölé is – tudtuk meg Valkó Dávidtól, az Otthon Centrum elemzőjétől.

Nagy kérdés a loftok rezsiköltsége is. Hervé-Lóránth Ervin saját loftlakásának tapasztalataira is hivatkozva úgy gondolja, hogy ezeknek a lakásoknak a fenntartása nem kerül többe, mint egy nagyobb alapterületű hagyományos lakásé. Mások ugyanakkor biztosra veszik, hogy a hatalmas légtér, a nagy belmagasság miatt a szokottnál gazdaságtalanabb az „üzemeltetés”.

Lofttörténelem

Padlásteret, tetőteret, galériát jelent az angol loft szó, ám a New York-i Soho negyedben már az 1950-es években meghonosodott stílusirányzat elsődleges jegyei alapján az ipari létesítményekből, elhagyatott üzemcsarnokokból kialakított nagyméretű, egy légterű lakásokat nevezik így – függetlenül attól, hogy földszinten, emeleten vagy a tetőtérben helyezkednek-e el. A loftok új életformát teremtettek, amely mind több városlakót vonzott. A korábban elhagyatott New York-i Soho új életre kelt, a loft lakóterületek köré új környezet épült. Az efféle lakásokat kezdetben a művészek privilégiumaként tartották számon, ahol rendelkezésükre állt az alkotáshoz szükséges szabadság és tér. A stílusirányzat néhány éve indult hódító útjára, és az amerikai városok mellett remekül otthonra lelt Hollandia és Anglia tengerparti raktárépületeiben is. Az újabb loftok egyre inkább a luxus kategóriát képviselik, de még mindig a „másként gondolkozók”, a szabadság után vágyók, az újhullámos életmód hívei választják ezt a lakhatási formát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik