Poszt ITT

Figyelő Top 200 (1999): Vegyipar

A feldolgozóipar termelésének 14 százalékát a széles értelemben vett vegyipar állítja elő. Ezen belül az egyik legnagyobb súlyú petrolkémiai szegmens most látszik túljutni a termelési ciklus mélypontján.








Figyelő Top 200 (1999): Vegyipar 1

Ami az ágazat jövőjét…
…pozitívan befolyásolhatja

• A vegyipari cégek fedezeti szintje a tavalyi mélypont után akár öt évig is növekedhet
• A számítástechnikai cikkek iránti igény tartósan magas szintje keresletet teremt a vegyipari termékek iránt
…negatívan befolyásolhatja
• Az olaj árának szárnyalása a vegyipari termékek árszintjét is jelentősen feltornázza
• A hazai vegyipari cégek szakmai befektető nélkül kénytelenek piacon maradni

Figyelő Top 200 (1999): Vegyipar 1
Figyelő Top 200 (1999): Vegyipar 3

Mindössze az 1990-es szint 77 százalékát tette ki a magyar vegyipar 1999-évi termelési mennyisége. Elsősorban az agrárágazathoz kötődő vegyszergyártás esett vissza a nagy mezőgazdasági üzemek megszűnésével. A műtrágyagyártás, az elmúlt év javuló tendenciája ellenére, mindössze az egyharmada a tíz évvel ezelőtti szintnek. Nitrogén műtrágyát ma egyetlen üzem állít elő, s minimálisra csökkent a foszfor műtrágyagyártás és a növényvédőszer-termelés is. Intenzíven fejlődött azonban a petrolkémia ipar és az arra épülő műanyaggyártás.

A vegyiparon belül tehát – a szintén ide sorolt gyógyszeripart nem számítva – a legjelentősebb az olajszármazékokat feldolgozó és a többek között műanyagipari alapanyagokat előállító petrolkémia súlya: az ide tartozó cégek a teljes termelés 50-60 százalékát adják. A piaci előrejelzések készítői annak ellenére nehéz helyzetben vannak, hogy a műanyagipari alapanyagok iránti kereslet többé-kevésbé szabályos ciklusokkal leírható. A piaci szereplők profitabilitását befolyásoló tényezők közül ugyanis a kereslet változása csak az egyik tényező. Meghatározó jelentőségű a legfőbb alapanyag, az olaj árának alakulása is, márpedig az olajárak 2000 szeptemberében 10 éves csúcson vannak, és a további piaci folyamatok megbecsülésére szakértők sem igen vállalkoznak. Elemzők szerint azonban a kora őszi 30 dollár feletti árszint már az OPEC-országoknak sem optimális, mert ekkor már a megemelkedett megtérülés miatt számos új termelő léphet a piacra. Természetesen a kőolaj ára elsősorban mint energiahordozó határozódik meg, s nem a vegyipar egyik legfontosabb alapanyagaként.

A világgazdaság kedvező állapota, valamint a magyar gazdaság növekedésének hatására nem csak a kőolaj iránti kereslet emelkedik, hanem a műanyagigény is. A vegyipar által előállított műanyag alapanyagok kereslete világgazdasági szinten évente nagyjából egyenletesen, a GDP-bővülést néhány százalékkal meghaladó mértékben növekszik. Hiszen a folyamat végtermékei a műanyagipar termékei: csomagolóanyagok, a számítástechnikai, szórakoztató ipari berendezésekhez, illetve az autóiparban és számos más fogyasztási eszköz előállítása során használt műanyagalkatrészek, amelyek felhasználását a fogyasztás bővülése határozza meg.

A kőolaj- és a műanyagipari alapanyagok iránti igény által meghatározott egyensúlyi ártól az új kapacitások belépése lökésszerűen téríti el a piaci árakat. A számottevő volumenbővüléssel járó, óriási tőkeigényű kapacitásnövelések a sokat emlegetett vegyipari ciklus kiváltói, mivel az egyenletesen erősödő kereslet mellett az új fejlesztések nagyjából egy időben jelennek meg. Hosszú távon csak azok a cégek maradhatnak fönn, amelyek a ciklus mélypontján is képesek nyereségesen termelni.
Szakértők a ciklusok hosszát 5-6 évre teszik, amit persze az egyéb piaci tényezők jelentősen befolyásolhatnak. Mivel a vegyipari cégek fedezeti szintje tavaly érte el mélypontját, sokan fél évtizedig tartó felfutó periódusról beszélnek. A Vegyipari Szövetség illetékese azonban ennél rövidebb felívelő szakaszt tart elképzelhetőnek.

A fentiek elsősorban a petrolkémiai cégekre igazak. A három legnagyobb – egymással összetett vevői, beszállítói és ma már tulajdonosi kapcsolatban is álló – cég, a Mol (illetve annak petrolkémiai területe), a TVK és a BorsodChem árbevételének közel fele exportból származik. Ezek a társaságok az elmúlt tíz évben folyamatosan korszerűsítették termelésüket, bővítették kapacitásaikat, amit az is mutat, hogy a vegyipari ciklus mélypontján is nyereségesen tudtak működni. Az idei év első felében a két vegyipari tőzsdei cég árbevétele közel megháromszorozódott, ami részben a végtermékárak emelkedésének, részben az elmúlt években megvalósult fejlesztések nyomán kialakuló mennyiségi növekedésnek is köszönhető. Igaz, a 2000-es év adatainak elemzésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vegyipari ciklus 1999-ben érte el mélypontját. Habár a Mol és BorsodChem is végrehajtott akvizíciókat a térségben, a szakértők egy része úgy véli, a vegyipar vezető cégei számára hosszú távon csak szakmai befektető jelenthet esélyt a versenyképesség fenntartására.
A magyar műanyagipar csak részben dolgozik hazai alapanyagból. Az ágazathoz tartozó cégek zöme ugyanis leányvállalatként működik, ahol a beszerzési döntéseket az anyacég központjában hozzák meg. Ezek a beszállító vállalkozások jellemzően valamelyik multit követve telepedtek meg Magyarországon. A ágazat egyetlen tőzsdei képviselője a pénzügyi befektetők tulajdonában lévő és magyar menedzsment által irányított Pannonplast Rt.
Magasabb a magyar tulajdonú – egyúttal alacsonyabb tőkéjű – vállalkozások száma a műtrágya- és növényvédőszer-gyártásban. A legjelentősebb, mindmáig állami tulajdonú társaság a Nitrokémia Rt., amely elsősorban növényvédő szerekhez gyárt alapanyagokat.
A mezőgazdasági nagyüzemek leépülésével a magyar műtrágyát és növényvédő szert előállító gyárak piacai összezsugorodtak. Helyzetüket súlyosbította, hogy elveszítették korábbi vevőiket Oroszországban és a volt szovjet tagköztársaságokban is, ráadásul a megmaradt hazai piacon a multik termékeinek egyre erőteljesebb versenyével kellett számolniuk. A hazai léptékben is már csak kis és közepes méretűnek számító, jórészt hazai magántulajdonban lévő gyárak kutatással, fejlesztéssel szinte egyáltalán nem foglalkoznak. Talán tendenciát is jelöl a Budapesti Vegyiművek Rt. külföldi kézbe kerülése. A cég a rendszerváltás előtt nagy mennyiségben gyártott növényvédő szereket hazai és KGST-piacokra. A kilencvenes évek közepén a piacok elvesztése következtében súlyos termelés-visszaesést elszenvedő gyárat MRP keretében privatizálták. Az idei év nyarán a ma már nagyrészt intermediereket, azaz gyógyszerek, festékek és növényvédő szerek gyártásához alapanyagokat előállító gyár részvényeinek többségét egy olasz vegyipari csoport vásárolta meg.
A hazai vegyipar negyedik szegmensét, a tisztítószert és kozmetikumot gyártó cégeket szinte teljes egészében multinacionális vállalatok vásárolták föl az évtized közepén. Ezt a szektort olyan nevek fémjelzik, mint a Henkel, az Unilever, vagy a Procter & Gamble. Az egyetlen érdemleges magyar kozmetikai cég, a Caola nemrégiben kényszerült karcsúsítani termelését.



























































































































Az első 29 vegyipari cég rangsora a nettó árbevétel alapján
Rang-sorNettó árbevétel 1999, millió FtA gazdálkodó neve
1738521MOL MAGYAR OLAJ- ÉS GÁZIPARI RT
289905TISZAI VEGYI KOMBINÁT RT
362223BORSODCHEM RT
459898RICHTER GEDEON VEGYÉSZETI GYÁR RT
538621CHINOIN GYÓGYSZER ÉS VEGYÉSZETI TERMÉKEK GYÁRA RT
635237EGIS GYÓGYSZERGYÁR RT
731951HENKEL MAGYARORSZÁG TERMELÉSI ÉS KERESKEDELMI KFT
828718BIOGAL GYÓGYSZERGYÁR RT
927256HUMAN OLTÓANYAGTERMELŐ ÉS GYÓGYSZERGYÁRTÓ RT
1018006TAURUS MEZŐGAZDASÁGI ABRONCS KFT
1116442NITROGÉNMŰVEK RT
1215270DUNASTYR POLISZTIROLGYÁRTÓ RT
1314003NEUTRONICS ECOPLAST MŰANYAGIPARI TERMÉKEKET GYÁRTÓ KFT
1412023LINDE GÁZ MAGYARORSZÁG RT
1510960ZOLTEK VEGYIPARI RT
169684NITROKÉMIA 2000 IPARI ÉS VAGYONKEZELŐ RT
178030TAURUS GUMIIPARI RT
187946AKZO NOBEL COATINGS RT
197904TAURUS EMERGÉ GUMIIPARI KFT
207826TRILAK-HAERING FESTÉKGYÁRTÓ KFT
217791COLUMBIAN TISZAI KOROMGYÁRTÓ KFT
227608PANNONPIPE MŰANYAGIPARI KFT
237407DUNAFERR-DBK KOKSZOLÓ KFT
247094KNU CSOMAGOLÓ GYÁRAK KFT
257035MESSER HUNGAROGÁZ IPARI GÁZGYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ KFT
266925EGYESÜLT VEGYIMŰVEK RT
276879ICN MAGYARORSZÁG RT
286064GREINER-PANNONPLAST CSOMAGOLÓESZKÖZ KFT
295901GLAXO WELLCOME GYÓGYSZERTERMELŐ ÉS KERESKEDELMI KFT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik