Poszt ITT

A pénz nem boldogul? (2000. november)

Akár elégedetten fellélegezhetnének a bankárok, hiszen hosszú idő óta először végre jól sikerült az idei első félév. Az eredményesség folyamatos romlása megállt, a hazai pénzintézetek 46,9 milliárd forintnyi adózott profitot produkáltak, s ezzel a tavalyi első félévi teljesítményüket 56 százalékkal múlták felül. Ami ennél is nagyobb jelentőségű: megállt a bankok tőkevesztése, az inflációt meghaladó mértékben sikerült növelniük tőkearányos eredményüket. Bizakodásra adhatna okot az is, hogy a veszteséges pénzintézetek számának gyarapodása után az idei első félévben végre zsugorodott a negatív eredményt felmutató bankok csoportja.

A szakemberek mégis óvatosan tekintenek a második félévi számok elé, hiszen az 1998-as és az 1999-es esztendő végeredménye is alaposan rácáfolt a félévi mutatók alapján megfogalmazott optimista várakozásokra.

Két évvel ezelőtt az orosz válság számlájára írták a kedvező tendencia váratlan megfordulását. Ugyan tagadhatatlan a megugró költségek, illetve a marzsok szűkülésének a kedvezőtlen hatása, ám az eredményességet a váratlanul nagymértékű – 105 milliárd forintra rúgó – céltartalékok vetették vissza igazán (egyidejűleg 52 milliárd forint felszabadítására nyílt mód). Az orosz válság hatására ugyanis a portfóliók kockázata drasztikus mértékben megnőtt. Ezek után az 1999-ben újabb hidegzuhany érte a bankszférát: már az első félévben összejött az 1998-as profit, ám a második hat hónapban a költséghatékonyság romlása, a marzsok folytatódó zsugorodása mellett tovább kísértett az orosz válság, törvényi előírások miatt esedékessé vált bizonyos általános és országkockázati céltartalékolás.

A bankárok ugyan szemük sarkából figyelik a közelmúltra mutogató szakembereket, mégis optimisták: az idei második félév eredményein ugyan csúfíthat valamelyest, hogy a kamatszintek emelkedése nem jár együtt feltétlenül a jövedelmek gyarapodásával, ám kedvező jelek mutatkoznak a költségek visszaszorulásában. Leginkább pedig azért derűlátók, mert az idén már csak a hitelpiac élénkülése miatti céltartalékolási többlettel kell számolni, melynek mértéke vélhetően nem sokkolja a piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik