Poszt ITT

Háztáji: Most akkor lesz akasztás?

Vajon azt kiabálta be a  hibbant/túlmozgásos szoci küldött a szombati tizenháromezerből, hogy „kötelet”, vagy azt, hogy „börtönt”?

Vajon azt kiabálta be valamelyik hibbant/túlmozgásos szoci küldött a szombati tizenháromezerből, hogy „kötelet”, vagy azt, hogy „börtönt”? Ez a kérdés tartja izgalomban mindazokat, akik ilyentől izgalomba jönnek.

Ha valaki most ért volna haza több napos kiküldetéséből, és alapinfók hiányában szenved, íme a skandalum: a szocialisták múlt hétvégi kongresszusán, amikor Mesterházy Attila a villámgyorsan meggazdagodó Orbán-span, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester kapcsán úgy talált fogalmazni, hogy az ilyen ügyes ember „katedrát érdemelne a közgázon”, valaki a közönségből bekiabálta azt a valamit. Az elnök kicsit később a bizonyára alaposan megtervezet beszédéből kiszólva a következőt javasolta: „De mégis én inkább azt hiszem, hogy nem lesz itt katedra, hanem talán az a másik, amit az imént itt bekiabáltak.”

Mesterházy utóbb, egy tévéstúdióban azt állította, ő „börtönt” hallott, így aztán a beszédében is ezzel a felvetéssel értett egyet. A kormánypárti Hír tévé persze kezelésbe vette saját felvételét, és „felhangosította” az ominózus szót. Hallgassuk meg.

Bizony ez egész biztosan nem „börtönt”. Hanem valószínűleg „kötelet”.

Most akkor Mesterházy hadovál? Meglehet. Ökörség volt verbálisan rábólintani a kötelezésre? Az volt. Vajon öngólnak tartja a „nem lesz itt katedra, hanem talán az a másik, amit az imént itt bekiabáltak” mondatot? Nyilván.

Mesterházy akasztatna? Ugyan már. Pont annyira, mint Kövér László 2006-ban. (Azt látták, hogy Kocsis Máté Fidesz-szóvivő megrendülten a következőképpen interpretálta a történteket? „Kötél általi halált ígér tehát a politikai ellenfeleinek ez a koalíció.”)

A szocik, ahelyett, hogy igyekeznének lerázni magukról az ügyet, inkább habosítják. Harangozó képviselő kijelentette, „darabra mindenkit beperlünk”, aki akasztási szándékkal vádolja az elnököt, a sajtóosztály pedig azzal állt elő, „a Hír Tv is elismerte, hogy a felvétel hangsávjába belenyúlva manipulálta a hangfelvételt”. Mire a Hír tévé vezérigazgató-helyettese, Szikszai Péter így válaszolt az mno oldalán: „A manipuláció ki van zárva, mivel az MSZP kongresszusáról több tévéfelvétel is van, köztük az MTVA-é, amelyen szintén hallható a ’kötelet’ bekiabálás, ezért a manipuláció ki van zárva.”

Most akkor manipuláltak vagy sem? Tény, a hírtévések az „érthetőség kedvéért” az „atmoszférából” felerősítették a bekiabáló hangját. Ez manipuláció? Ha nem tettek hozzá semmit, s nem is vettek el, nyilván nem. Ám, ha a felhangosítással azt akarják bizonyítani, hogy „ha mi még a túloldalról is rögzítettük a szöveget, akkor Mesterházy tisztán hallotta azt”, nos, ez manipuláció.

Na de. Ha Mesterházy nem hallotta tisztán a bekiabálást, akkor miért reagált rá? Egyáltalán lehet börtönnek érteni a kötelet? Hát.

Tanácstalanságunkban a Mesterházyt jeltolmácsoló nőt figyeltük a jobb alsó sarokban, de nem mutatott se rácsot, se vert kendert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik