Otthon

Ezért kergetheti a farkát gyakran a kutya

Getty Images
Getty Images

Amikor egy kölyökkutya először figyel fel a farkára, elkezd játszani vele, és a kutya akkor is kergetheti a farkát, amikor izgatott vagy játszani szeretne. De milyen okok állhatnak még a farokkergetés mögött. Ezeket gyűjtötte össze cikkében az Egészségkalauz.

Előfordulhat, hogy jutalmazásnak fogja fel a kutya, ha nevetünk azon, hogy kergeti a farkát. Mivel megerősítésként értelmezi a reakciónkat, így még többet fogja csinálni. Előállhat viszont az a helyzet is, hogy az eb szimplán unatkozik, és ezért csóválja a farkát. Mivel a kutyának megfelelő mennyiségű ingerre van szüksége, ami kielégíti fizikai, mentális és érzelmi szükségleteit. Ha ezek a szükségletek nem teljesülnek, a kutyák unatkozni kezdenek és egy ilyen pótcselekvésbe kezdenek, mint a farokkergetés, olvasható a cikkben.

Szintén farokkergetést idézhet elő a hosszú ideig fennálló stressz és a szorongás. De akár betegség vagy fizikai probléma is állhat a háttérben. A teljesség igénye nélkül bűzmirigy gyulladás, irritált végbél, paraziták, bolha- vagy kullancsfertőzés, egyéb fájdalmak esetén is kergetheti a farkát a kutya.

Végül, de nem utolsó sorban a kutyák kényszeres viselkedési zavarára is gondolhatunk ilyen esetekben. Ezt a rögeszmés viselkedést nehéz megszakítani. A betegség legsúlyosabb formájában az állat elhanyagol olyan létfontosságú tevékenységeket is, mint a táplálkozás, ivás. Előfordulhat, hogy addig harapdálja és rágja a farkát, amíg kisebesedik, ez fertőzésveszélyt jelent. A farokcsonkolás (a farok egy részének vagy egészének eltávolítása) nem jelent gyógyírt ezekre a kényszeres viselkedési formákra.

Állatorvoshoz akkor kell fordulni, ha állandósul a farokkergetés, sebesre rágja a farkát a kutya és más tünetekkel is társul, például lihegéssel, nyálcsorgással, felgyorsult szívveréssel, forduljunk állatorvoshoz. Az állatorvos megállapítja és/vagy kezeli az esetleges tüneteket.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik