Otthon

Az ingatlan a legfontosabb vagyontárgyunk, de értékük nem számít magasnak

Getty Images
Getty Images

Nyugaton sokkal magasabb a pénzügyi vagyon aránya a háztartási vagyonportfólióban a keleti országokhoz képest. Idehaza a nem pénzügyi vagyon csaknem a 60 százalékát képezi a háztartási vagyonnak, ennek túlnyomó többsége ingatlan – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank statisztikai igazgatóságának vezetője.

A jegybank kiadványa egy 2020-ban készült felmérés eredményeit összegezve elemzi a magyar háztartások vagyoni és jövedelmi adatait. Az MNB végzett egy ugyanilyen kutatást tavaly is, amely alapján újabb tanulmányt ad majd ki hamarosan – immár frissebb adatokkal. Gerendás János a 2020-ban rögzített adatokkal kapcsolatban azt mondta az InfoRádióban, hogy jelentős eltérés volt tapasztalható Nyugat- és Kelet-Európa között a háztartások pénzügyi helyzetét, lehetőségeit illetően.

A gazdagabb és fejlettebb nyugati országokban jóval magasabb a pénzügyi vagyon aránya a háztartási vagyonportfólióban, míg a keleti országokban ez éppen fordítva van. Magyarországon a nem pénzügyi vagyon a 60 százalékát képezi a háztartási vagyonnak, ennek túlnyomó többsége ingatlan. Azonban számításba kell venni, hogy a nyugati országokat jóval fejlettebb pénzügyi kultúra és lényegesen magasabb megtakarítási ráta jellemzi, így ezekben az országokban értelemszerűen a pénzügyi vagyon is magasabb, továbbá sokkal jelentősebb az értékpapírok, valamint az életbiztosítási és nyugdíjbiztosítási tartalékok megjelenése a portfólióban.

Az MNB statisztikai igazgatóságának vezetője közölte: a hazai háztartások mintegy 90 százaléka rendelkezik saját tulajdonú lakással. Ugyanakkor hozzátette: a teljes vagyon mértékéhez képest nemzetközi összehasonlításban a magyar ingatlanok értéke, illetve a reálvagyon nem számít magasnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik