Otthon

Több ezer forinttal is drágulhat a közös költség a társasházakban

Folyamatosan élik fel a vagyonukat a társasházak és a lakásszövetkezetek, emiatt szinte mindenhol muszáj megemelni a közös költségeket idén, erről Javós Csilla kaposvári közös képviselő beszélt a sonline.hu-nak.

Nem tudom hogyan fogadják majd ezt a lakók, de ahhoz, hogy mindent ki tudjanak fizetni, és maradjon is valamennyi pénzük kisebb felújításokra, legalább 2-3000 forinttal kell drágítani. Amelyik társasházban komoly felújítási munkára van szükség, ott a havi közös költségen muszáj 10 ezer forinttal is emelni. Jelenleg egy húszéves, liftes társasházban átlagosan 10-12 ezer forint a havi költség, ezt várhatóan 20 ezer forintra drágítjuk. A lift nélküli panelházakban, ahol most 5-6 ezer forint a költség, legalább annyit kell emelni, hogy meghaladja a 10 ezer forintot

– magyarázta.

Javós Csilla példaként említette, hogy Szombathelyen havi 25 ezer forint közös költséget fizetnek a panellakásban élők. Mint mondta, a nyugati határszélen mások a jövedelmi viszonyok, de akkora összegből azért már lehet gazdálkodni, felújítani.

„Hiába van a legtöbb kaposvári társasháznak felújítási alapja, és van mondjuk 5-6 millió forintja, az nem elég egy tetőfelújításra, ami 10 millióba kerül. Mire azonban összegyűjtik a szükséges összeget, a beruházás pár millióval már meg is drágul. Lehetne felvenni hitelt is, de a kamatok változása miatt óvatosságra intünk mindenkit” –  mondta a közös képviselő.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik