Otthon

Térképre vitték, hogy melyik településen mennyi üres lakás van

Budapesten az elmúlt húsz évben majdnem megduplázódott, 84 ezerről 160 ezerre nőtt a nem lakott lakások száma, de a jelenség messze nem csak a fővárost érinti, olvasható a Telexen.

A népszámlálás adatai alapján készült cikk szerint Magyarországon összesen több mint 570 ezer üresen álló ingatlan található, ez a hazai lakásállomány csaknem 15 százaléka.

A lap interaktív térképre vitte fel, hogy melyik településen hány üres ingatlan van, ezt itt lehet megtekinteni.

Az elemzés szerint a legkevesebb nem lakott ingatlan azokon a településeken van, ahol az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a népesség a szuburbanizáció, azaz a városból kiköltözők miatt.

Ahol viszont sok üres ingatlan van:

  • a nagyvárosokban, ami az illegális albérleteztetésnek, a rövid távú szálláskiadásnak (Airbnb), az elhanyagolt és nem korszerű ingatlanok magas számának, valamint az önkormányzati lakásgazdálkodás elégtelenségének tulajdonítható.
  • a Balaton körüli településeken, itt a turisztikai szektor miatt található sok üres ingatlan
  • az úgynevezett belső perifériában, ide azok a települések tartóznak, amik eredendően jó földrajzi helyzetben vannak: nem határ mentiek, nincsenek távol a nagyobb központoktól, de mégis valamilyen település- vagy gazdaságszerkezeti sajátosság miatt alacsonyabb jövedelmű a népességük.
  • a külső perifériában, amit  jellemzően a borsodi, a hevesi és a nógrádi vármegyék határ menti részei alkotnak. Ezeket a részeket – hasonlóan az előző csoporthoz – a gazdasági kilátástalanság miatt hagyják el sokan, így itt sem ritka, hogy az ingatlanok több mint fele üresen áll.
  • a dél-békési településeken, ahol jelentősen csökkent a mezőgazdasági foglalkoztatottság,
  • és  Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegye határterületén, ahol az adatok rendkívül erős összefüggést mutatnak a külterületi – jellemzően tanyasi – népesség arányával.

A Telex összegzése szerint az üres ingatlanok jelensége rendkívül komplex, és számos tényező befolyásolja azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik