Otthon

Ezért nem javasolt télen a lakásban teregetni

Getty Images
Getty Images

Magától értetődő és sokak számára az egyetlen megoldás, hogy a lakáson belül teregessenek télen is, ez ugyanakkor nemcsak penészesedéshez, hanem egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tűdőközpont orvosa korábban az Egészségkalauznak beszélt arról, hogy az őszi-téli időszakban jelentkező allergiás panaszokat a lakáson belüli allergének okozzák. A tünetekért a legtöbb esetben a penészgomba és a poratka a felelős.

Rosszul szellőző, hűvösebb, északi szobában, teregetés után akár 30 százalékkal is emelkedhet a levegő páratartalma. Mivel az allergéneket a párás környezetet kedveli, így elsődleges cél, hogy a lakás páratartalmát csökkentsük, ill. 40-60% között tartsuk.

Egy korábbi nemzetközi kutatásban arra próbáltak megoldást találni, hogy a problémára egészségi és környezeti szempontok alapján is megoldást találjanak.A cikk szerint a skót kutatók azt tanácsolják, hogy téli időszakban is teregessünk inkább a szabadban: erkélyen, teraszon. Némi beruházást igényel ugyan, de hosszú távon jó választás a kondenzátoros szárítógép vásárlása, mely a szárítás során keletkező nedvességet a szabadba vezeti.

Ha mégis a lakásban teregetünk, a szárítót helyezzük déli fekvésű ablak elé, természetes módon csökkentve a száradási időt. Léteznek egyéb megoldások is a lakás páratartalmának csökkentésére: elektromos páraelszívó, páramentesítő készülék, vagy szellőző berendezés beépítésével, írja az Egészségkalauz.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik