Otthon

Ez a virág az ősz csodája

Getty Images
Getty Images

Megjelent a virágárusoknál sokak őszi kedvence, a krizantém, de ahhoz, hogy sokáig élvezhessük színpompáját, nem árt néhány fontos dologra odafigyelni.

A Lakáskultúra cikke szerint az első és legfontosabb, hogy már a vásárláskor az életerős, minél bokrosabb növényt válasszunk, egészséges levelekkel és sok bimbóval.

Nagyné Gál Annamária krizantémtermesztő a lap megkeresésére arról beszélt, ez a virág a viszonylag könnyen nevelhető növény, rendszeres gondoskodás mellett heteken át folyamatosan virágzik, de arra oda kell figyelni, hogy a cserepes krizantémot nem kell átültetni vásárlás után.

A cserepes krizantém elnyílt virágait folyamatosan csípkedjük le. Ez nem csak azért fontos, mert az elhaló részek csúnyák, hanem azért is, mert felgyorsítják a többi virág öregedését. Vidéken inkább vágott virágként keresik a krizantémot, elsősorban a nagyfejű fajtákat. Ilyenkor mindig olyan szálat válasszunk, amin még zártak a bimbók, és sötétzöldek a levelek. Ha kétnaponta cseréljük a vágott krizantém vizét, akár három hétig is szép marad a virág

– magyarázta.

Getty Images

Hozzátette, a virágzó tő sok vizet igényel, de arra ügyelni kell, hogy tényleg csak a növény földjét locsoljuk, mert ha a virágot víz éri, nagyon gyorsan megbarnul

Mivel a krizantém évelő, kellő gondoskodás mellett következő évben is kihajt. Az első fagyok után vágjuk vissza a növény elszáradt, megbarnult szárait 5-10 centiméteresre. A megmaradt részeket védjük meg takarással: lombot, fenyőágat, szalmát, mulcsot halmozzunk a tőre. Így kibírja a kisebb fagyokat is.

A krizantém számára nem ideális környezet a lakás. Viszont nem túl meleg, de szépen benapozott helyiségben akár egy-két hetet is kibír. Tény azonban, hogy teraszon, ablakpárkányon, hűvösebb időben két ablak között mindig jobban érzi magát, mint odabent. Lakásba inkább csak vágott virágként vigyük be, olvasható a cikkben.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik