Otthon

Egy ház csodával határos módon nem égett le a hawaii tűzvészben

Patrick T. Fallon / AFP
Patrick T. Fallon / AFP

Egészen hihetetlen módon sértetlen maradt egy piros tetejű ház a Hawaii szigetén pusztító tűzvész alatt – miközben a körülötte lévő összes ingatlant porig égették a lángok.

A BBC beszámolója szerint a 100 éves faház most is áll Lahaina településén, ami gyakorlatilag teljes egészében eltűnt a térképekről.

A csodaszámba menő ház tulajdonosai sem tudják, mi mentette meg az otthonukat. Amikor kiütött a tűz, ők épp Massachusetts államban tartózkodtak, az életük tehát nem forgott veszélyben.

A hírekből értesültek róla, hogy a falu le fog égni, így nem sok reményt fűztek hozzá, hogy az ő házuk épségben marad. Aztán másnap reggel látták a légi felvételeket, hogy az otthonukban semmilyen kár nem keletkezett.

Trip Millikin, a ház egyik tulajdonosa a Honolulu Civil Beat című lapnak arról beszélt,

sírtunk. Bűnösnek éreztük magunkat, és ez még mindig tart.

Elárulta, hogy két éve vették meg az ingatlant, de olyan rossz állapotban volt, hogy a felújítás mellett döntöttek. Nem kizárt, hogy a renoválásoknak köszönhetően maradt végül talpon.

Kicserélték a tetőt, folyami kövekkel vették körbe a házat és eltávolítottak minden terjedelmes lombot a környékről, de elméletileg a lángok ettől függetlenül is simán felperzselhették volna az épületet, mert fából van az egész, tehát finoman szólva sem tűzálló.

Az lehetett még a szerencse, hogy viszonylag nagy távolságra voltak a szomszédos házaktól.

A házaspár akkor tervez visszatérni otthonába, ha az már biztonságos lesz. Amint ezt megteszik, szeretnének olyanokat befogadni, akiknek leégett a házuk.

Mauin a hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint 114-en haltak meg a tűzvészben.

Kapcsolódó
Videóra vette egy férfi, ahogy körbekerítette a Hawaii szigeten pusztító tűz
A legfrissebb jelentések szerint 93 emberéletet követelt a természeti katasztrófa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik