Otthon

Újabb ország Dél-Amerikában, ahol egy szélsőjobbos Trump-hívő populistában látják a jövőt

ALEJANDRO PAGNI / AFP
ALEJANDRO PAGNI / AFP

Javier Milei, egy szélsőjobboldali populista vasárnapi eredményével alapjaiban rengette meg az argentin politika eddigi berendezkedését, vezető helyet szerzett meg az októberi választás elnökjelöltjei között zajló előválasztásokon.

A Guardian szerint Milei nagy tisztelője Donald Trump volt amerikai elnöknek, és többek között azt állítja, hogy fel kell számolni az argentin jegybankot, hazugságnak tartja a klímaválságot, a szexuális nevelést a család elpusztítására irányuló trükknek minősíti. Kiáll az emberi szervek eladásának legalizálása, és könnyítene a kézifegyverek birtoklásának szabályain.

Vasárnap későn még számolták a szavazatokat, ám az elemzők egyetértettek abban, hogy a „politikai kaszt” elleni kirohanásaival hírnevet szerző, rocksztárszerű jelenség a vártnál sokkal jobban teljesített, amivel valódi esélyes lett az elnöki posztra.

Milei az összes leadott szavazat 30 százalékát szerezte meg. A fő ellenzéki koalíció, a Változásért Együtt jelöltjei 28 százalékot kaptak, a jelenlegi kormánykoalíció, az Unió a Hazáért pedig 27 százalékot szerzett.

Az eredmények szerint Argentína lett a régió legújabb országa, ahol a választók nem az eddigi vezetőket, hanem kívülálló jelöltet keresnek, hogy kifejezzék haragjukat a hagyományos politikusokkal szemben.

Az elégedetlenség széles körben elterjedt Argentínában, miután 100 százalék feletti az éves infláció, növekszik a szegénység. Milei azzal vonzotta magához a támogatókat, hogy arról beszélt, lecseréli a pezót az amerikai dollárra.

A brit napilap arra is felhívta a figyelmet, hogy a választások előtt az elemzők azt prognosztizálták, hogy az 52 éves Milei vártnál jobb szereplése komoly bizonytalanságot okoz majd, valószínűleg felborítja a pénzügyi piacokat, és a pezó értékének meredek zuhanásához vezet.

Bár a vasárnapi szavazás célja hivatalosan a különböző politikai tömbök főjelöltjeinek megválasztása volt, az előválasztás országos közvélemény-kutatásnak is beillett, amely arról szólt, hogyan állnak a jelöltek az argentinokkal az októberi választások előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik