Otthon

Félig üresen áll a világ leggazdagjabbjainak épített luxus felhőkarcoló

Getty Images
Getty Images

Amikor a Related Companies több mint egy évtizede bejelentette, hogy 28 hektáros területen kezd egy óriásprojektbe Manhatten nyugati oldalán, akkor a céljukat is egyértelművé tették: az ingatlanfejlesztő a globális elit következő fellegvárát akarta kialakítani.

Ez azzal is járt, hogy a két luxus toronyház mellett a legmodernebb irodaházakat húzták fel, luxusmárkák nyitottak itt üzleteket és a legmenőbb éttermeknek is felkeltette az érdeklődését a környék.

A Wall Street Journal cikke szerint viszont a beruházók álma közel sem vált valóra. A 35 Hudsony Yards névre keresztelt toronyházban mindössze a lakások 50 százaléka kelt el négy évvel azután, hogy elkezdték azok értékesítését.

Getty Images

Annak érdekében, hogy ne álljanak üresen a luxusotthonok, a kivitelező akciózásba kezdett, többek között átvállalják a vásárlók adóterheit az adás-vétellel összefüggésben.

Ezzel valamelyest meg is mozgatták a piacot, de jócskán áron alul mennek el az ingatlanok. Egy négyszobás apartman például 8.5 millió dollárért talált tulajdonosra a közelmúltban, pedig ennek közel duplájáért hirdették a projekt indulásakor.

A Wall Street Journal elemzése szerint még mindig több mint egymilliárd dollár értékű lakást árulnak a Hudson Yardsban, de ezekből várhatóan nem fognak tudni ennyit profitálni a beruházók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik