Otthon

Évi 5 ezer tonna fabútorhulladék is lerakókba kerülhet Magyarországon

Getty Images
Getty Images

Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.

A lakossági felmérésben a válaszadók többsége (54,6 százaléka) jelezte, hogy selejtezett le bútort az elmúlt egy év során. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy a bútorokat újakra cserélték (32,7 százalék), a bútorok elöregedtek (31,9 százalék) vagy megsérültek (25,8 százalék) – közölte Bálint Attila, az IKEA Magyarország fenntarthatósági felelőse.

A megkérdezettek közel egyharmada (27 százalék) eladományozza a fölöslegessé vált bútorait, és csak 6,8 százalék adja le egy újrahasznosító központban vagy hulladékudvarban. A válaszadók 18,9 százaléka online értékesíti, 13,5 százalékuk garázsban vagy pincében tárolja, 7,8 százaléka pedig kommunális hulladékgyűjtőbe vagy a mellé teszi ki a fölösleges holmikat – részletezte Bálint Attila.

Megjegyezte, csupán a megkérdezettek alig egy százaléka válaszolta, hogy visszaadja a bútort a gyártónak vagy az eladónak.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az embereket érdeklik a bútorok újrahasznosításának lehetőségei, és érdemes ilyen szolgáltatásokat működtetni – hangsúlyozta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik