Ionut IORDACHESCU / AFP
Otthon

Ragaszkodik székelyföldi birtokához III. Károly

Múlt péntek este érkezett meg székelyföldi birtokára, Zalánpatakra III. Károly brit uralkodó, aki az elmúlt 25 évben számos ingatlant vásárolt Erdélyben.

Az MTI tudósítása szerint jelenleg tíz háza van, amelyeket a Mihai Eminescu Trust nevű alapítványán keresztül vásárolt. Köztük van a Szeben megyei Almakeréken álló Apafi-kúria, egy ház a Brassó megyei Szászfehéregyházán, de a Székelyföldre is „hazajár”, hiszen a háromszéki Zalánpatakon is vásárolt egy birtokot, amelyen újjáépített parasztházak állnak. Emellett a Máramaros megyei Brében is van négy háza. A brit uralkodó alapítványa eddig mintegy egymillió fontot fektetett be Erdélyben.

A vendéget a Székelyföldön rendszeresen fogadó Kálnoky család tagja, Kálnoky Mátyás történész a Krónikának korábban elmondta: az angol királyi udvar szabályai szerint királlyá válása után az egykori walesi herceg átadja birtokait a trónörökös hercegnek, de érdekes módon a zalánpataki birtok ezúttal kivételt képez, mert III. Károly nem mondott le fia javára székelyföldi birtokáról.

Ez azt jelenti, hogy nagyon ragaszkodik hozzá, tehát vissza szeretne térni a Székelyföldre

– idézte Kálnoky Mátyást a Krónika.

III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában. A walesi hercegként az országban rendszeres vendégnek számító Károlynak megkoronázott királyként is első útja Romániába vezetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!