Otthon

2023-ban újra hódít a naturális lakberendezési stílus

Santai Home&Living
Santai Home&Living
Az elmúlt évek negatív hatásai: covid, bezártság, gazdasági helyzet, kilátástalanság, háború - alapvető szükséglet a nyugalom, és harmónia megteremtése otthonunkban. Ezek a hatások egészen új lakberendezési és térkezelési trendeket hoztak magukkal. Ugyan a koronavírussal járó karanténidőszak már csak egy rossz emlék, mégis egyre több időt töltünk a négy fal között. Lakásunk egyszerre iroda, otthon és helye a kikapcsolódásnak. Ezeknek a tényezőknek köszönhetjük, hogy 2023-ban újra a naturális, egzotikus stílus lesz a mérvadó a lakberendezésben.

Az elmúlt évtizedekben főleg a szürkés, hideg árnyalatok uralták a piacot, idén viszont végre visszatérünk a természethez: a tölgyfa, a kőhatású felületek és az izgalmas, növényekben gazdag megoldások tehetik igazán menővé otthonunkat. Az év trendszíne a nagyon merész viva magenta, emelett a mustársárga, a zöld, a levendula, a narancs, és a púder rózsaszín, púder kék is megjelenik. Ezeket, akár kiegészítőkkel bármikor megjeleníthetjük az otthonunkban, hogy egy kis tér frissítést nyerjünk. Továbbra is szempont az energiatakarékosság, a környezettudatosság, nagyon népszerűek a fenntartható anyagokból készült termékek, és egyre többször jelennek meg a természetes anyagok, fa, kő, lenből, gyapjúból készült textilek.

Három év bezártság után nem csoda, hogy mindenki nagyobb fókuszt helyez az otthonára, egyre többen próbálják hazacsempészni a természetet stílusos kiegészítőkkel és sok-sok szobanövénnyel. A kárpitozott bútorok esetében is a natúr, bézs, világos, vaj árnyalatok kerülnek egyre inkább előtérbe. A lakástextilekben egyre népszerűbbek a rattan, pamut, gyapjú, lenvászon termékek. Mintáktól, színtől és anyagfelhasználástól függően mind a modern, minimal, mind pedig a bohém,etno, eklektikus lakberendezési stílust kiszolgálják

– árulta el Bíró Andrea lakberendező és enteriőr stylist, az Atelierhome Lakberendezés alapítója.

Hozzátette, trendi lett a fal design. A különleges textúrájú (akár kőhatású), színvilágú dekorfestések korát éljünk, mely megtöri a falak egyhangúságát. Hódít még a tapéta, itt is egyre népszerűbben a trópusi levélminták, a hatalmas természeti képeket ábrázoló muralok. A felhasznált festékek is környezetbarát alapanyagokból készültek, lélegzőek, nem szennyezik otthonunkat.

Santai Home&Living

Már egy apróság is nagy csodákra képes

Mivel világunk egyre inkább a digitalizáció felé tart, életünk nagy részében laptop előtt ülve töltjük, és áramoltatjuk az információt. Fontos tehát, hogy kényelmes, és multifunkcionális tereket hozzunk létre otthonunkban. A lakásunk felfrissítéséhez nem kell az összes bútort újra cserélni, egy kis ügyességgel már apróságokkal is egészen új atmoszférát teremthetünk.

Ha újdonságra vágyunk, a legegyszerűbb a lakástextilek cseréje, egy új pléd vagy függöny rengeteget jelent. Kispuffok, székek, szőnyegek – mind olyan kiegészítők, amivel költséghatékonyan varázsolhatunk magunk köré vadi új tereket. Egy Buddha-szobor, egy hangulatos lámpa vagy egy törzsi dekorelem is remek választás lehet egy minimál stílusban berendezett hálószobához is. Egy megfelelően kiválasztott spirituális tárgynak hatalmas ereje van a térben

– mondta a Santai Home&Living dekorbolt szakértője.

„Dohányzóasztal helyett választhatunk duóban lévő lerakó asztalokat, rajta mécsestartó, poháralátét, tálca, egy szép váza, melyben szárazvirág, élővirág is megjelenhet. Tehetünk ki szakrális tárgyakat, hangulatlámpákat, és faldekorációs kompozíciókat. Faldekor lehet egy abstract kép, képmontázsok, kör alakú fali dekoráció, fali világítótestek, vagy falra szerelhető polcokon lakberendezési kiegészítők. A hangulathoz társulhat különböző illatú diffúzor, illatgyertya – így nem csak egy érzékszervünkkel érezhetjük a változást. A konyhai kiegészítők közül a vágódeszka, tároló dobozok, étkészlet és tányér szettek, konyhai tálaló szettek szintén cserélhetőek. Alkalomhoz, eseményhez, évszakhoz illően akár több stílusban is vásárolhatunk. Így folyamatos változásban marad az étkezőnk, konyhánk. Az asztali dekorációkra számtalan ötletet kínálnak a lakberendezési nagyáruházak, igazán bensőséges érzéssel tudják gazdagítani a gasztronómiai élményünket” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik