Otthon

A hőszivattyúk működése – zöld és biztonságos megoldás

Getty Images
Getty Images
A hőszivattyú berendezésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be.

A szakértők régóta mondják, hogy a háztartások energetikai korszerűsítésével az adott otthon lakói nemcsak a környezetre nehezedő nyomást mérsékelhetik, hanem a korszerűsítés típusától és megtérülési idejétől függően pénzt is megtakaríthatnak. Noha az ilyen jellegű beruházások egy ideje Magyarországon is terjednek, az érdeklődés igazán csak a 2022-ben kialakult magas energiaárak következtében növekedett meg robbanásszerűen. Az elmúlt időszakban egyre többeknek vált fontossá, hogy mérsékeljék energiafogyasztásukat és növeljék otthonuk energia hatékonyságát.

A témában az ember számos potenciális megoldással találkozhat a legegyszerűbb hétköznapi életmódbeli váltástól – így a benti hőmérséklet csökkentésétől – a bonyolultabb, költségesebb beruházásokig. Az energetikai korszerűsítés szempontjából egyik gyakran felmerülő technológia a hőszivattyú, cikkünkben az ilyen berendezésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be.

Működése

A hőszivattyúk az adott épület környezetéből – talajvízből, levegőből vagy a földből – nyerik ki a működésükhöz szükséges energiát. Így a gázzal, szénnel vagy más fosszilis hordozót hasznosító berendezésekkel ellentétben megújuló energiát használnak, de működésük emellett villamos energiát is igényelnek.

A kezdeti beruházás ugyan jelentős, a háztartás viszont idővel rengeteg pénzt spórolhat a rendszer segítségével. Hatékony, biztonságos és környezetbarát eszközökről van szó, amelyek nemcsak fűtésre, hanem hűtésre és használati meleg víz előállítására is alkalmasak. A hőszivattyúk működésének lényege dióhéjban az, hogy az egyik környezetből kivont hőt a másikba viszik át – a rendszer oda-vissza képes erre, vagyis a téli hidegben és a nyári melegben is segít a benti klíma szabályozásában.

Energiahatékonyságot tekintve a hasonló berendezések jellemzően messze felülmúlják a hagyományos megoldásokat. Sőt a rendszer akár napelemekkel vagy más fűtési megoldásokkal is kombinálható, ami tovább fokozza az otthon energiahatékonyságát.

A hőszivattyú beruházásnál a pontos árat számos tényező befolyásolhatja, köztük a konkrét hőszivattyú típusa, valamint az adott otthon tulajdonságai. A kezdeti magasabb költségek ugyanakkor hosszú távon megtérülnek, amiben a részben a hőszivattyúk számára is igénybevehető úgynevezett H tarifa is segíthet – a kedvezményes áramdíjszabás csak a fűtési idényben, október 15-től április 15-ig érhető el a tarifát külön kell igényelni a villamosenergia szolgáltatótól.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy bár a hőszivattyúk telepíthetők régebben épült ingatlanokba is, a beruházást főként jó szigetelésű, korszerűsített vagy új építésű otthonokban ajánlott kivitelezni, máskülönben működése nem vezet jelentős megtakarításhoz. Éppen ezért a telepítést sok esetben egyéb fejlesztésekkel együtt érdemes megvalósítani, ami tovább emelheti a költségeket.

Ahogy minden beruházás esetében, úgy a hőszivattyúknál is fontos előzetesen és alaposan tájékozódni, mielőtt belevágnánk a projektbe. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy ezek a rendszerek sok háztartás számára kínálhatnak hatékony és kényelmes fűtési megoldást.

Szponzorált tartalom

Az E.ON által kínált Komfort Hőszivattyú rendszerek korszerű és költséghatékony megoldások.

Az energiacég megbízható márkák magas színvonalú termékeit építi be és kulcsrakész szolgáltatást nyújt ügyfeleinek. A helyszíni felmérés után részletes kivitelezési árajánlatot ad és részletfizetési lehetőséget is kínál. Emellett szerződésben rögzített garanciát nyújt és igény esetén folyamatos karbantartást is biztosít. További információ az eon.hu/hoszivattyu weboldalon érhető el.

 

A cikk az E.ON támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik