Otthon

Ezzel számolhat, aki községből költözne városba

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

Magyarországon Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyében a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni – derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből, amit csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

A 2021-2022-es adatok alapján azt vizsgálták, mennyire könnyű községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni az országban.

A közleményben rámutattak, hogy egy 120 négyzetméteres községi ház eladásából városban hozzávetőleg egy 88 négyzetméteres ház, illetve egy 52 vagy 60 négyzetméteres tégla- vagy panellakás jöhet ki, míg vármegyeszékhelyre költözve 41 és 54 négyzetméter közötti alapterületű ingatlan vásárolható.

Városból vármegyeszékhelyre költözve pedig arra jutottak, hogy egy 120 négyzetméteres városi családi ház árából a fajlagos átlagárak alapján egy nem egészen 74 négyzetméteres ház vagy egy nagyjából 57, illetve 65 négyzetméteres tégla- vagy panellakás vásárolható a vármegyeszékhelyeken.

Az elemzés szerint községből városba költözésnél családi háznál maradva az átlagos fajlagos árak alapján a Győr-Moson-Sopronban, Vasban és Zalában élők helyzete a legkedvezőbb: hasonló vagy akár egy kicsit nagyobb házhoz is hozzá lehet jutni egy ház eladását követően, de Borsod-Abaúj-Zemplénben és Csongrád-Csanádban is 85 százalék felett mozgott az eladást követően elérhető új ingatlan területének nagysága.

Községből városba és házból lakásba költözésnél szintén Zalában és Győr-Moson-Sopronban a legjobbak a lehetőségek, ebben a két vármegyében lehet a kiinduló ingatlan alapterületének arányában a legnagyobb téglalakást vásárolni, egy 100 négyzetméteres házból 86-91 négyzetméteres lakást.

Községekből vármegyeszékhelyre, azon belül családi házba költözésnél szintén Zalában és Győr-Moson-Sopronban a legkedvezőbb a cserén gondolkozók helyzete, ebben a két vármegyében 85 százalék felett mozgott az eladott ingatlanból megvásárolható otthon nagysága az eredeti százalékában.

Ugyanebben a kategóriában a családi házból lakásba költözők vizsgálatánál viszont kiderült, hogy egy korábbi 100 négyzetméteres községi családi ház árából 8-9 vármegyében a megvásárolható tégla- és panellakások nagysága nem éri el a 40 négyzetmétert sem.

Azt is vizsgálták, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik vármegyeszékhelyen belül cserélnék családi házukat lakásra. A váltásra Miskolcon a legkedvezőbbek a körülmények, de 90 százalék körül mozog a megvásárolt és az értékesített ingatlan területének aránya Szolnokon és Székesfehérváron is. Panellakásoknál pedig 86 és 115 négyzetméter között ingadozhat a 100 négyzetméteres családi ház árából megvásárolható ingatlan. A legkisebb alapterület Salgótarjánhoz, Kaposvárhoz és Szekszárdhoz kapcsolódott, míg a legnagyobb panellakás Szolnokon, Egerben és Miskolcon volt elérhető a fajlagos árak alapján.

Kapcsolódó
Egy városban szárnyal még a lakásépítési kedv
Egy négyzetméter országos átlagban 947 ezer forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik