Otthon

2023-tól vége a nem hitelesített tulajdoni lap lekérésének

Egy hétig lehet már csak nem hiteles tulajdoni lap másolatot lekérni a földhivatali rendszerből. A hiteles dokumentum ára most 3600, míg a nem hitelesé két alkalommal ingyenes, utána további 1000 forint. 2023. január 1-től azonban változik a díjtétel, illetve megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap másolat is, írja a Portfolio.

A lap emlékeztet, az októberben parlament elé kerülő törvényjavaslat alapján ugyan 2023. január 1-től megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap, viszont olcsóbb lesz a hiteles tulajdoni lap másolat lekérése, és évi kettőt ebből is ingyen lehívhatnak online a magánszemélyek.

A kétféle – hiteles és nem hiteles – dokumentum tartalomban teljesen megegyezett egymással, így eddig ha csak tájékozódni szerettünk volna egy ingatlan jogi helyzetéről, azt sokkal olcsóbban tehettük meg. Ugyanakkor a hitelesített változat az úgynevezett hitelesítési záradék miatt kötelező volt eddig is például az adásvételi szerződések aláírásakor, így amikor már tényleges jogügyletre kerül sor, akkor 600 forinttal olcsóbbá válik az ügyintézés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik