Otthon

Otthon is támadnak az allergének!

Pollenek, állatszőr, poratkák és penész. A legerősebb allergének, amik mind ott keringenek a levegőben. Szerencsére van megoldás!

Bele sem gondolunk, de naponta 24 000 alkalommal veszünk levegőt és az időnk 75%-át beltéren töltjük. A beltéri levegő pedig akár 2-5-ször szennyezettebb lehet, mint a kültéri. Persze ne a szmogra gondoljunk, habár egy-egy szellőztetésnél a kültéri levegő szennyeződései is bejuthatnak otthonunkba, és ronthatják a levegő minőséget.

Jogosan hihetjük, hogy egy naponta alaposan vagy többször átszellőztetett szoba levegője elegendő a megfelelő minőség eléréséhez és az allergének koncentrációjának csökkentéséhez. Sajnos azonban ez nem így van. A friss levegő beengedése természetesen fontos és szükséges, de a tipikus allergének, mint a pollenek, az állatszőr, a por vagy a penészspórák bent maradnak a szobákban. Ahhoz, hogy megértsük, miért van ez és hogyan védekezhetünk ellene hatékonyan, pár alapfogalmat érdemes tisztázni.

Az immunrendszer szerepe az, hogy megvédje a szervezetet a külső betolakodóktól, például baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól, amelyek fertőzéseket okozhatnak. Az allergiás emberek immunrendszere azonban tévesen veszélyként észlel, és támadni kezd egy, a legtöbb ember számára ártalmatlan anyagot. Az egyik ilyen anyag a pollen, amely a légzőszervi allergiák egyik leggyakoribb kiváltó oka. Igaz ugyan, hogy a pollen elsősorban kültéri allergénnek számít, fontos tudni, hogy ezek a 15 mikron méretű kis részecskék könnyen bejuthatnak az otthonunkba is. Az állati szőr és hámsejt apró, mikroszkopikus darabkái is képesek allergiás tüneteket okozni az arra érzékeny embereknél. Amikor megsimogatjuk a kedvencünk bundáját, ezek az allergének bekerülnek a levegőbe, és mivel nagyon könnyű és kis méretű részecskékről van szó, hosszú ideig ott is maradnak. Ugyanúgy a szőnyegekben, párnákban, ágyneműkben fészkelő poratkák ürüléke vagy a penészspórák is a takarítás, porszívózás, járkálás, ágyazás során a levegőbe kerülnek, amit ezután könnyen belélegezhetünk.

A Philips 4000i modellje már olyan csúcstechnológiával felszerelt, hogy a legnagyobb terekben is percek alatt képes kicserélni a levegőt. Az igazi csoda azonban a háromlépcsős szűrés. Az előszűrő a levegőből először felfogja a port, a haj- és szőrszálakat. A második lépcsőben a NanoProtect HEPA szűrő kiszűri az ultrafinom, mikron méretű részecskéket, ami azért különleges, mert ezen a standard HEPA szűrőnél 1000-szer kisebb részecskék is fennakadnak. Végül az aktív szénszűrő megköti a kellemetlen szagokat és a káros gázokat. Vagyis elmondhatjuk, hogy a Philips légtisztítók az allergének csaknem 100%-át eltávolítják. Így nem kell aggódnunk a pollenek, a poratkák, az állatszőr vagy a penészspórák miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik