Otthon

Rozsdából újjászületés: így épül modern városrész Ferencvárosban (x)

City Pearl
City Pearl
Egyre többször találkozik az újságolvasó a rozsdaövezet kifejezéssel, amikor ingatlanfejlesztésről, nagyberuházásokról van szó. Azt viszont még csak kevesen tudják, hogy a rozsdaövezeti besorolás nem a beruházást végző projektcégek életét könnyíti meg, hanem közvetlenül a majdani lakásvásárlók zsebében hagy több pénzt. Ilyen szemmel érdemes figyelni az egykori Közvágóhíd helyén létesülő City Pearl ingatlanfejlesztést is.

A City Pearl az országban másodikként kapta meg a rozsdaövezeti besorolás státuszt, ráadásul ez az első projekt, ahol az elvi előkészítésen túl vannak és már gőzerővel zajlik is az építkezés: szemünk előtt bontakozik ki egy egészen új, modern városrész a kilencedik kerületben, a MÜPA, a Budapest Park és a Nemzeti Színház tőszomszédságában. Ezzel egy korábbi, leromlott állagú és állapotú, érdemi használaton kívüli iparterület teljesen új funkciókat és modern nagyvárosi külsőt nyerve gazdagíthatja a Duna pesti oldalát.

City Pearl

A Rozsdaövezeti Bizottság a besorolás megadásának elbírálásakor többek között azt nézi, hogy a fejlesztési elképzelések megvalósítása magában foglalja-e legalább egymilliárd forint teljes költségigényű építési beruházás vagy kármentesítési eljárással egybekötött építési beruházás megvalósítását. Ezen kívül a legfontosabb szempontok közé tartozik az egészséges lakó- és munkakörülmények javítása, a környezet- és a természetvédelem szempontjainak figyelembevétele, valamint az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználása, a rozsdaövezeti akcióterületek alkalmassá tétele a lakhatási feltételek biztosítására és városszövetbe integrálása. A City Pearl projekt ezen szempontrendszer alapján kapta meg az azonnali rozsdaövezeti akcióterületté történő besorolást.

Galéria
City Pearl

Az mindenki számára világos, egy városnak, vagy városrésznek miért előnyös, ha egy lepusztult iparterület vonzó külsővel, a legmodernebb építési technológiákat, a fenntarthatóság és energiagazdálkodás legkorszerűbb szempontjait figyelembe vevő ingatlanfejlesztéssel születik újjá. Kevesebben tudják, hogy a besorolás hatósági megadása végső soron a vevőknek, a készülő lakások megvásárlóinak kedvez: a 150 négyzetméter alapterületet el nem érő új lakások 5%-os ÁFA-ját ugyanis a vevők visszaigényelhetik, így még kedvezőbb befektetésként tekinthetnek az újépítésű lakásokra.

Galéria
City Pearl

A City Pearl projekt számos lehetőséget kínál ilyen típusú lakásokra is. Közel zéró energiaigényű korszerű lakások, új üzlethelyiségek, szálloda, kávézók, éttermek várják az ide érkezőket, a Ferencváros legújabb részében otthonra lelőket. A City Pearl egy minden részletében átgondolt nagyberuházás, amely egy egész új, színvonalas városrésszel gazdagítja a Duna pesti oldalát. A beruházás tekintetbe veszi a megújuló városrész valamennyi infrastrukturális igényét, és gazdagítja a környék élhetőségének feltételeit, többek közt ezt támogatja az is, hogy az új lakások lakói egyúttal parkolási lehetőséghez is jutnak az épületek alatti tágas, összesen közel 2000 autónak parkolóhelyet biztosító mélygarázsokban, és persze, ahogy ez elvárható manapság, biciklitárolóból is másfélezer hely áll majd rendelkezésre.

Galéria
City Pearl

Eközben a kis zöld szigetként elhelyezkedő terület szépen illeszkedik a város szövetébe, új metróvonal és új vonatmegálló is épül a City Pearl tőszomszédságában, így a karnyújtásnyira elérhető kulturális intézmények és szolgáltatások mellett közelebb jön a városrészhez a belső kerületek varázslatos világa is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik