Otthon

Cserebogarak szállták meg egy szegedi család kertjét

Uwe Schwenk/McPhoto/ullstein bild via Getty Images
Uwe Schwenk/McPhoto/ullstein bild via Getty Images

Szétrágják a fák leveleit, befészkelnek a fűbe és tönkretesznek mindent: több száz cserebogár lepte el négy napja egy szegedi család udvarát, számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Amellett, hogy esténként nem tudnak kiülni az udvarra, a család attól tart, hogy a cserebogarak teljesen tönkreteszik a kertjüket.

Az RTL Híradó által megkérdezett növényorvos szerint jogos a család félelme. A cserebogarak ugyan az emberekre nem veszélyesek, de a kertekben nagy kárt tehetnek, akár néhány nap alatt is. A szakember úgy véli, a rovarrajzást a klímaváltozás és a fagy nélküli telek okozzák.

Ezek a mélyebb rétegekben teleltek át, és utána most érkezett el az a hőmérsékleti optimum, nedvesség a talajba, ami segítette a kikelésüket. Kijöttek az imágók, falánkok, éhesek ilyenkor és táplálkozási helyet, illetve párzóhelyeket keresnek

– mondta el Sipos József.

A szakember szerint speciális permetszerekkel lehet ellenük védekezni. Úgy látja, a következő években a gyorsuló felmelegedés miatt egyre nagyobb gondokat okoznak majd a bogárinváziók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik