LG
Otthon

Tudatos készülékhasználattal sokat tehetünk háztartásunk zöldítéséért (x)

LG
LG

Ha Magyarországon az összes, 8 évnél idősebb mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern, energiahatékony készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi több mint 1,2 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása[1]. Persze nem csak új gépek beszerzésével, hanem a meglévő eszközök tudatos használatával is zöldebbé tehetjük háztartásunkat, így némi odafigyeléssel a rezsin is spórolhatunk.

Hűtő

A hűtőt nem szabad sugárzó hőforrás, például tűzhely vagy radiátor mellett elhelyezni vagy közvetlen napsugárzásnak kitenni. Ellenőrizzük rendszeresen, hogy az ajtó biztosan jól szigetel-e. Azokat a készülékeket, amelyek nem rendelkeznek No Frost funkcióval, évente kétszer érdemes leolvasztanunk, ugyanis az eljegesedett belső tértől jelentősen nő az energiafogyasztás.

Az élelmiszerpazarlásunk visszaszorításával is sokat tehetünk környezeti lábnyomunk csökkentéséért. Fontos odafigyelnünk, hogy csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyit biztosan el is fogyasztunk, mielőtt megromlana. Az LG hűtőszekrényeiben az inverter kompresszor és az ún. DoorCoolingTM technológia felel az egyenletes belső hőmérsékletért, a FRESHBalancerTM és FRESHConverterTM technológiák pedig a tárolórekeszekben biztosítanak optimális hőmérsékletet, illetve páratartalmat a zöldségek és húsok frissességének megőrzéséhez, ezzel hozzájárulva az élelmiszerpazarlás elkerüléséhez.

LG

Mosógép

A mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, ezért az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő csak 30-40 fokon mosni. Környezetvédelmi szempontból ugyancsak fontos a ruháink élettartamának növelése, ezzel amellett, hogy tovább hordhatjuk kedvenc darabjainkat, csökkenthetjük háztartásunk szemétterhelését is. Az AI DD jelölésű LG mosógépeknél a készülék mesterséges intelligencia segítségével a belehelyezett ruhák súlyán kívül azok szövetének keménységét is érzékeli, így minden egyes mosáskor az adott töltethez igazítja a megfelelő dobmozgásokat, ezzel védve a textíliákat. A tisztítás hatékonyabb lehet, ha a mosógépünk rendelkezik ún. gőztisztítási funkcióval – ezt például az LG készülékeinek nevében a „Steam” megnevezés jelöli. Az LG gőzmosógépei és gőz mosó-szárítógépei bőrbarát technológiát használnak, így vízgőz segítségével, vegyszermentesen tisztítják meg ruháinkat a szennyeződésektől és allergénektől.

Mosogatógép

Ma már talán közismert, hogy a mosogatógép használata energia- és víztakarékosabb, mint a kézi mosogatás: ha az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát[2], valamint több mint hatmilliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani.

Csakúgy, mint a mosógépek esetén, a mosogatógépeknél is fontos, hogy várjuk meg, amíg megtelik a készülék, illetve használjuk a megfelelő programot, hiszen a kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények számára elegendő az alacsonyabb hőfokú tisztítás. A „TrueSteamTM” jelölésű LG mosogatógépek magas hőmérsékletű vízgőz segítségével tisztítják meg az edényeket minimalizálva a mosogatás után megmaradó foltokat, az Inverter Direct Drive motor pedig, a hagyományos motorokhoz képest, az energiahatékonyabb működés mellett a család nyugalmáról is gondoskodik a halk működésnek köszönhetően.

További hasznos tippekért a háztartási eszközök energiahatékony használatával kapcsolatban látogasson el az LG EcoLogic oldalára.

[1] CO2-TANULMÁNYOK – APPLiA Magyarország Egyesülés, GfK Hungária (2019)
[2] https://www.applia-europe.eu/images/2017-03—DW-campaign-analysis.pdf

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik