Otthon

A klímapiacot sem kerülte el az áremelkedés

Getty Images
Getty Images

Egész évben hívják a szakembereket klímaszerelés miatt, a gázelzárás miatti félelem és a magas tüzelőanyag­árak miatt olyan készülékek a keresettek, amelyekkel fűteni is lehet és energiatakarékosak, írja a sonline.hu.

A lapnak megszólaló szakértők közölték, sokan napelemről táplálják a klímát, de van olyan családi ház, ahol aggregátor is rendelkezésre áll. Az áremelkedések ezt a szektort sem kerülték el, tavalyhoz képest a klímák is drágábbak.

Csak március óta két áremelkedés volt, átlagosan 20 százalékkal kerülnek többe a készülékek, több alapanyag pedig még nagyobb mértékben drágult, szinte napi árak vannak a nagykereskedőknél

– fogalmazott Fábián Lajos klímaszerelő.

Kardos János, egy helyi vállalkozás ügyvezetője arról beszélt, akadozik a gyártás a háborús helyzet miatt, nem jönnek meg a gépek, az alkatrészek, például egy hőszivattyúra öt hónapot kellett várniuk. Hozzátette: egyre népszerűbbek a hőszivattyús berendezések, amelyekért a hazai klímás vállalkozásoknak euróban kell fizetniük.

Átlagosan húszszázalékos drágulást tapasztalunk és nincs vége még az áremelkedésnek

– mondta.

A tapasztalatok szerint a késő tavaszi időszakban minden klímaszerelő leterhelt, ezért azt tanácsolják, gondolkozzon előre, aki szeretné, hogy időben odaérjenek hozzá.

Kapcsolódó
Megtorpant az ingatlanpiac áprilisban
De az első negyedév forgalma rendkívül erős volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik