Otthon

3 tipp, hogy jobban aludjunk, hiszen ha nyugodtabban alszunk, szebbek leszünk (x)

Pixabay
Pixabay
Civilizációs betegségünk a rossz alvás. A felgyülemlett stressz, a rengeteg képernyő nézés, a hang- és fényszennyezés, a nem megfelelő időbeosztás mind-mind hozzájárul, hogy kórosan fáradtak vagyunk. De azért van néhány dolog, amit megtehetünk, hogy mindez jobb legyen.

1. Az esti órák

Először is nagyon fontos, hogy az otthonunk a nyugalom szigete legyen. Elég nehéz ezt megoldani most, hogy sokan home office munkavégzésre kényszerülnek, de akkor is fontos elválasztani a munka terét a pihenés terétől. Határozzunk meg magunknak egy időpontot, ami után már nem tesszük be a lábunkat a munka terébe. Mondjuk este 6-tól már csak a pihenésé a terep. Nem nézegetünk munka e-maileket az ágyban, sőt semmiféle kütyüt az ágyban. Erről később még lesz szó.

Szóval este 6-kor leülünk vacsorázni, valami könnyűt és némileg szertartás jelleggel, így beleilleszkedik a napirendünkbe. Nem csak futtában bekapunk valamit, hanem szépen, nyugalmasan megvacsorázunk. Utána pedig pihenjünk le, hagyjuk az agyunknak, hogy kikapcsoljon. Lehet ezt egy jó filmmel, könyvvel. Vagy társasjátékozzunk a családdal, esetleg beszélgessünk. A lényeg, hogy semmi stresszt okozó dologgal ne foglalkozzunk már, minden várhat holnapig. És amikor álmosak vagyunk, menjünk aludni. Ne akarjunk erőszakosan megnézni még egy sorozatrészt. Figyeljük a testünk jelzéseit, sosem hazudik.

2. Az ágy kényelme

Természetesen a legfontosabb a pihenésben maga az alvás. Vagyis az alvás minősége. Mert hiába alszunk sok órát, ha az nem megfelelő, akkor ott ette meg a fene. Nagyon körültekintően válasszunk magunknak ágyat. Nagyon nagy a választék, pontosan azért, mert mindenkinek más az ideális. Sokan szeretik a kárpitozott ágyakat, de ott adott a matrac, nem tudjuk lecserélni, ha esetleg nem megfelelő. Márpedig egy nem jó ágy nem csak a mentális folyamatokra, hanem mozgásszervi problémákra is kihat. Létezik kókuszmatrac, hideg matrac. Memória matrac, és még sok más típus. Tájékozódjunk a lehetőségeinkről vásárlás előtt.

Ha megvan a tökéletes ágy és matrac, akkor már csak azt kell kitalálni, mi legyen rajta. Nem mindegy az sem, milyen paplan és párna szolgálja a kényelmünket.

Mielőtt kiválasztjuk az ágyneműinket, érdemes végig gondolni néhány dolgot.

  • Milyen hőmérsékletben szeretünk aludni.
  • Szeretjük-e, ha van súlya a paplannak, vagy inkább olyan legyen mintha nem is lenne.
  • Izzadósak vagyunk-e éjjel, nedvszívó vagy nedvesség taszító legyen.
  • Mekkora az ágyunk, dupla vagy egyszemélyes takarót szeretnénk-e.
  • Párnánál szeretjük-e, ha magasan van a fejünk.
  • Szeretünk-e belesüppedni, vagy éppen, azt ha keményen tart.

Ha ezeket mind végig gondoltuk, akkor kezdjünk el kutakodni a lehetőségek között.

Ne gondoljuk, hogy csak méregdrága, különleges anyagokból, nagyon kidolgozott ágyneműt tudunk venni. Sokszor ezek túlárazottak, ha körbenézünk, akkor jó áron is találhatunk minőséget. A Penny akciós újságot lapozgatva például láthatjuk, hogy most ők is előálltak egy remek lehetőséggel. Környezetbarát, természetes paplanokat kínálnak. Érdemes kipróbálni. De a Jysk-ben is találunk sokféle opciót, és a Lidl vagy Aldi is szokott árulni remek paplanokat, párnákat, időszakos jelleggel.

Pixabay

3. A hálószoba az hálószoba

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos az agyunk pihenése szempontjából, hogy legyenek kütyümentes órák. Fokozottan igaz ez az elalvás előtti időre. Legjobb az, ha be se hozzuk a telefont a hálószobába. Ha be is hozzuk, akkor is kapcsoljuk ki az internetet, úgy majd nem csábulunk el a nyomkodásra, de halljuk (ha bekapcsolva hagyjuk a hangokat), ha halaszthatatlan hívásunk lenne. És mindenképpen száműzzük a hálószobából a tévét. Sokan alszanak úgy, hogy közben megy a háttérben, van, aki anélkül már nem is tud aludni. Pedig az ilyen alvás csak illúziója az alvásnak. Az agyunk nem tud megfelelően kikapcsolni mert folyamatosan éri az inger. Nézzünk tévét a nappaliban, és ha úgy érezzük elálmosodtunk, akkor menjünk be a hálóba és feküdjünk le. Csöndben és sötétben.

Semmiképpen ne dolgozzunk a hálószobában, és ne is tanuljunk ott. Ne kötődjön az a hely semmiféle stresszt okozó tevékenységhez. A kikapcsolódás, a pihenés, az intimitás helyszíne legyen. Semmilyen külső inger ne terelje el a figyelmünket ezekről.

Ha tudjuk biztosítani a megfelelő alvás környezetet, az a testünkre és a lelkünkre is jótékony hatással lesz. A kialudt ember bőre sokkal jobban őrzi a fiatalságát. Kisebb a kockázata számos betegségnek. Kevésbé leszünk hajlamosak az elhízásra is. Szóval igazán érdekünkben áll a jó alvás.

Pixabay

Tehát ne sajnáljuk magunktól a pihenést. Szánjunk rá megfelelő mennyiségű időt és teret. Testünk meghálálja. Egy sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és egészségesebb valaki leszünk a rendszeres jó alvás hatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik